دانشمندان موسسه علمی ای.اس.یو (ASU) با بهره گیری از سیستم تصویر برداری تابش حرارتى (THEMIS) مدارگرد ادیسه مریخ به بررسی توفان غبار در سطح سیاره سرخ پرداختند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "space.com" ، هرچند وقت یک بار توفان های گرد و غبار مریخی دید ما را نسبت به سیاره سرخ بسیار محدود می کند،در همین حال از آنجا که مریخ نوردهای ناسا برای تامین نیروی خود به نور خورشید نیاز دارند، به هنگام وقوع توفان، آنها عملا بازده خود را از دست می دهند.
در حال حاضر توفانی سهمگین از گرد و غبار سیاره مریخ را در هم می نوردد و دانشمندان مشغول بررسی اثرات این طوفان بر روی مریخ نوردها و فضاپیماهای به دور سیاره هستند.
این توفان که از آخرین روزهای ماه ژوئیه میلادی آغاز شده، با سرعت هرچه تمام مناطق کوهستانی جنوبی در بر گرفته است و پس از گذشت یک هفته این طوفان بسیار گسترش یافته و به زودی تمامی سیاره را احاطه خواهد کرد. در حال حاضر توفان گرد و غبار با سرعتی بسیار بالا به سوی مناطق شمالی سیاره سرخ در حرکت است.
زمانی که بادها ذرات گرد و غبار را به درون جو جاروب می کنند، ذرات کم کم گرم می شوند. فرایند گرم شدن نیز به طوفان کمک می کند تا ذرات گرد و غبار بیشتری را به دور خود جمع کند. هنگامی که لایه ضخیمی از ذرات گرد و غبار شکل گرفت، پرتو های خورشیدی پس از برخورد با این لایه ضخیم منعکس می شوند و هرگز به سطح سیاره نمی رسند.
در اثر این فرایند دمای توفان گرد و غبار کاهش یافته و در نتیجه به حالت پایداری می رسد.
در حال حاضر در اثر وقوع این توفان، مدارگردها و فضاپیماهایی که به دور سیاره سرخ درگردشند، بخشی از نیروی خود را از دست داده اند.
خوشبختانه از آنجا که هم اکنون مریخ در فصل تابستان به سر می برد، مریخ نورد های "روح" (اسپیریت) و "فرصت" (آپوچونیتی) به میزان کافی انرژی ذخیره کرده اند.
بر اساس پیش بینی های به عمل آمده، این توفان طی ماه های آتی همچنان به فعالیت های خود ادامه داده و سرانجام مریخ آرامش خود را باز خواهد یافت.