جمعه شب یکی از بزرگترین تلسکوپهای جهان در اسپانیا برای نخستین بار آغاز به کار کرد.
این تلسکوپ بزرگ که بر فراز قلهای به ارتفاع 2400 متر در جزیره لاپالما، یکی از مجموعه جزایر قناری اسپانیا ساخته شده، دارای آینهای به قطر10.4 متر است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "bbcnews" ، "تلسکوپ بزرگ قناری" (GTC) بسیار قدرتمند است و قادر است بعضی از کم نورترین و دورترین اجرام آسمانی را رصد کند.
تیم راه اندازی و مدیریت این تلسکوپ پیش بینی کردهاند که اگر آزمایشهای اولیه تلسکوپ موفقیت آمیز باشد، بعد از حدود 12 ماه، مجامع علمی میتوانند از این تلسکوپ استفاده کنند.
ساخت این تلسکوپ عظیم هفت سال طول کشید. آب و هوای نامناسب و دسترسی دشوار به قله برای بردن تجهیزات، زمان ساخت تلسکوپ را طولانی تر از آنچه پیش بینی شده بود، کرد.
هزینه اجرای این طرح 130 میلیون یورو ( 88 میلیون پوند) برآورد شده است.
این تلسکوپ از 36 قطعه آینه شش ضلعی تشکیل شده که بر روی هم، آینه بزرگ اصلی با قطر 10.4 متر را تشکیل میدهند.
ابعاد بزرگ این تلسکوپ به دانشمندان کمک میکند بعضی از دورترین نقطههای نورانی در فضا را رصد کنند و به پژوهشگران، در جمع آوری اطلاعات درباره نحوه شکلگیری و تحول کهکشانها یاری رساند.
تلسکوپ بزرگ قناری میتواند کهکشانهای بسیار دوردست را شناسایی کند، اسرار تشکیل ستارهها را کشف کند، و به دنبال سیارههایی شبیه زمین بگردد.
پدرو آلوارز، مدیر این طرح، به روزنامه اسپانیایی الموندو گفت: شگفتانگیز خواهد بود اگر این تلسکوپ امکان پیدا کردن سیارههایی شبیه زمین را برای ما فراهم کند.
کمبل واردن، مدیر اجرایی موسسه نجوم جزایر قناری گفت: مزیت بزرگ این تلسکوپ بر تلسکوپهای موجود این است که به دلیل ترکیب تکنولوژی بسیار پیشرفته و بزرگترین آینه نوری مادون قرمز، ما قادر خواهیم بود ویژگیهای جو سیارهها را دقیقا بشناسیم، در حالی که تا به حال تنها میتوانستیم تخمینهایی ریاضی درباره این ویژگیها بزنیم.
واردن گفت این تلسکوپ میتواند بسیاری از رمز و رازهای کهکشانها را بگشاید.