1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
960 | واحد خبر مركز | 1386/04/07 595 | چاپ

کشف جت‌های انرژی در ستاره های نوترونی

یکی از وقایع عجیب سیاه چاله ها ، خروج انرژی و مواد با سرعت بسیار بالا از آنها که JET نامیده می‌شوند.
اکنون با استفاده از رصدهای انجام شده توسط تلسکوپ فضایی چاندرا، یک گروه از منجمان به سرپرستی ساباستیان هینز (Sebastian Heinz) از دانشگاه ویسکونسین-مادیسون ، به شواهدی دست یافتند ، مبنی بر اینکه ستاره های نوترونی هم توسط جت از درون خود مواد و انرژی آزاد می کنند .
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "chandra.harvard.edu" ، این تحقیق اهمیت بسزایی دارد ؛ زیرا در این حالت ستاره‌های نوترونی نیز دارای جت هایی هستند که می توانند مواد و انرژی را از درون خود با سرعت بالا به بیرون پرتاب کنند که قبلاً این ویژگی فقط مختص سیاه‌چاله‌ها بوده است.
تاکنون با استفاده از کشف جت ها به وجود جرم های عظیمی چون سیاه‌چاله ها و محیط آنها پی می‌بردند ؛ با استفاده از این کشف جدید ، دانشمندان می‌توانند بهتر به ماهیت اصلی ستاره های نوترونی نیز در کنار سیاهچاله ها پی ببرند.
این شیئ کشف شده به نام "سیرکینوس ایکس-1" (Circinus X-1) در حقیقت یک جفت ستاره در دو مدار مختلف هستد ؛ در حقیقت یک سیستم دوتایی واقع در قسمت جنوبی صورت فلکی دوپرگار (Circinus) در فاصله 20.000 سال نوری از زمین قرار داند.
ستاره نوترونی در یک والس کیهانی با یک ستاره همراه با جرمی چندین برابر جرم خورشید در حرکت است.
مواد و انرژی موجود در ستاره همراه ، توسط جاذبه قوی ستاره نوترونی جذب شده و به صورت یک حلقه در اطراف این ستاره نوترونی در آمده است و سپس به درون آن جذب شده و توسط جت های قوی با سرعتی نزدیک به سرعت نور، این انرژی و مواد به بیرون پرتاب می شوند.
جت رصد شده توسط گروهی از منجمان بین‌المللی با سرپرستی هینز ، حدود 3 سال نوری طول دارد ، در حالی که از یک شیئ به قطر 10 کیلومتر ساطع شد است. البته از طرفی دیگر ، جت‌های تولید شده توسط ابرسیاه‌چاله‌ها به چندین میلیون سال نوری می‌رسند.