1403/06/30 - 16 ربیع الاول 1446 - 2024/09/20
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
920 | واحد خبر مركز | 1386/03/10 631 | چاپ

3C438 ، یکی از پر انرژی ترین اتفاقات دیده شده در جهان

دقیقترین نقشه تمام آسمان در طول موج های فرو سرخ (مادون قرمز) به وسیله ماهواره "آکاری" (AKARI) تهیه شد.
ماهواره "آکاری" که یک پروژه ژاپنی تحت حمایت آژانس فضایی اروپا (ESA) است در فوریه 2006 در فضا قرار گرفته و مجهز به آیینه ای با پهنای 0.7 متر است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "space.com" ، پس از نقشه فروسرخی که ماهواره "ایراس" (ماهواره ستاره شناسی فرو سرخ مشترک آمریکا، انگستان و هلند) 20 سال پیش تهیه کرده، این نخستین نقشه فرو سرخی است که سراسر آسمان را پوشش می دهد.
به گفته کریس پیرسون (Chris Pearson)، یکی از اعضای آژانس فضای اروپا و عضو تیم "آکاری" در آژانس تحقیقات هوا و فضای ژاپن (JAXA)، این ماهواره به روش های مختلف به بهبود و بسط نقشه برداری "ایراس" می پردازد. این ماهواره در مقایسه با ایراس به جای چهار باند در شش باند فرکانسی فرو سرخ به مطالعه آسمان می پردازد.
این نخستین بار است که آسمان با طول موج های بزرگتر از 100 میکرومتر کنکاش می شود و ستاره شناسان قادر به تشخیص اهداف بسیار سرد می شوند.
پیرسون معتقد است که ستاره شناسان به وسیله آکاری قادر به تشخیص کهکشان های بسیار سرد هستند، اهدافی که حتی برای ایراس نیز بسیار سرد بوده است.
شاید مهمترین توانایی آکاری در مقایسه با ایراس تشخیص اهداف نجومی با جزییات بسیار دقیقتر است.
به گفته چاس بیچمن (Chas Beichman) ستاره شناس ناحیه فرو سرخ ناسا، حساسیت اینگونه نقشه برداری ها به توانایی تلسکوپ در تمییز دادن تجمعات در هم غبار بین ستاره یی از دسته های کوچک ستاره ها و تشخیص دور و نزدیک بودن کهکشان ها بستگی دارد و بهبود در قدرت تفکیک زاویه ای اهمیت ویژه ای دارد.
به گفته پیرسون، نقشه برداری آکاری باید کهکشان های تا فاصله در حدود یک میلیارد سال نوری و کهکشان های پرنور تا فاصله حدود شش میلیارد سال نوری را شامل شود. در پروژه آکاری به سبب وسعت زیاد منطقه زیر دید، احتمال کشف پدیده های نادر و غیر طبیعی مثل کهکشان های اولیه نیز وجود دارد. در این صورت مدارک مهمی از نحوه شکل گیری نخستین کهکشان های جهان فراهم می آید.
در ماهواره آکاری 170 لیتر هلیوم مایع صرف سرد نگه داشتن آشکارسازهای فرو سرخ می شود و تا پیش از اتمام آن، ماهواره می تواند به بررسی آسمان بپردازد.
انتظار می رود این حجم هلیوم مایع تا 9 سپتامبر 2007 کفاف دهد و پس از آن یک سال دیگر با استفاده از کنترل کننده های مکانیکی اهداف نجومی در طول موج های نزدیک به فرو سرخ بررسی می شوند.
نقشه ای که "آکاری" تهیه کرده است، در کنفرانس کیهان شناسی "از ایراس تا هرشل و پلانک" که به تازگی در لندن برگزار شد، ارایه شد.
رخداد نجومی امروز