دانشمندان برای اولین بار موفق به تهیه نقشهای از سیارهای ناشناخته که به دور ستارهای همانند خورشید میچرخد با استفاده از تلسکوپ فضایی "اسپیتزر" تهیه کنند.
این سیاره که متشکل از گاز است، فاقد سطح یکپارچه بوده و به همین علت به صورت تودهای غبار مانند نمایان است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "cfa.harvard.edu" ، تلسکوپ فضایی اسپیتزر یک "لکه داغ" را نیز در این سیاره کشف کرده است.
"ه .ناتسن" (H. Knutson) از دانشگاه هاروارد میگوید: "احساس ما مانند گالیله در زمانی است که برای اولین بار مشتری را دید".
این تلسکوپ تنها برای تشخیص سیارههایی بسیار داغ که فاقد آب مایع یا اثری از حیات هستند، به کار میرود.
تلسکوپ فضایی "جیمز وب" که قرار است در سال 2013پرتاب شود قادر به شناسایی سیاراتی مشابه با شرایط زمین نیز خواهد بود. از آن جایی که در ناحیه فروسرخ تفاوت درخشندگی سیاره و ستاره کمتر است، لذا راحتتر میتوان سیگنالهای سیاره را دریافت کرد.
گروه تحقیقاتی توانست با استفاده از دوربین فروسرخ طی 33 ساعت بیش از 250 هزار اطلاعات را از سیاره HD189733b جمع آوری کند.
این گروه با اندازهگیری تغییرات در هنگام چرخش سیاره نقشهای طولی را تهیه کردند و سپس میزان روشنایی سیاره را از یک قطب تا قطبی دیگر را در طول نوارهایی اندازه گرفتند و سپس این نوارها را به صورت یک تصویر سرتاسری نشان دادند.
ناتسن میافزاید: "میتوان تغییرات درخشندگی سیاره را در زمانی که نواحی موجود در جو آن در اثر چرخش سیاره قابل رویت هستند و در زمانی که از دید ما خارج میشوند، مشاهده کرد. اندازه لکه داغ کشف شده سیاره HD189733b با درجه حرارت 930 درجه ساتیگراد دو برابر لکه داغ مشتری با درجه حرارت 90- درجه سانتیگراد است که تنها 30 درجه گرمتر از نقاط اطراف آن است".
"د. شاربونو" (D. Charbonneau) از هاروارد میگوید: "این سیاره دارای تندبادهایی با سرعت 9600 کیلومتر بر ساعت است. در صورتی که سرعت تندبادهای زمین 320 کیلومتر بر ساعت است".
بادهای گرم این سیاره احتمالا دلیلی بر شبهای گرم آن هستند. در غیر این صورت جهتی که به سمت ستاره بود میسوخت و جهت مخالف آن یخ میزد! اختلاف دمای این دو قسمت حدود 500 درجه است یعنی در شب سردترین نقطه دارای درجه حرارتی در حدود 650 درجه سانتیگراد است.
ستاره مادر با فاصله 60 سال نوری اندکی خنکتر و کوچکتر از خورشید ماست. این سیاره که کمی از مشتری بزرگتر است با فاصله 4.8 میلیون کیلومتر به دور ستارهاش میچرخد و هر 2.2 روز یک دور کامل میزند.