فضاپیمای "نیو هوریزونز" تصاویر جالبی از مشتری و قمرهای آن که هنگام عبور فضاپیما از کنار این سیاره تهیه شده است را به زمین ارسال کرد.
این تصاویر نشانگر وجود فورانهای عظیم آتشفشانی در سطح یکی از قمرهای مشتری به نام "یو" (io) و همچنین نخستین عکس با نمای بزرگ از توفان سرخ تازه شکل گرفته در جو مشتری است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "nasa.gov" ، کاوشگر "New Horizens" اخیرا از فاصله 2.3 میلیون کیلومتری مشتری گذشت تا با استفاده از قوه گرانش آن در سفر به سوی هدف نهایی خود یعنی پلوتون شتاب گیرد.
این فضاپیما سریعترین کاوشگری است که تاکنون به فضا پرتاب شده است.
الن استرن، از بخش ماموریتهای علمی ناسا و دانشمند اصلی این ماموریت گفت ما در این گذر مجموعهای خیلی متنوع و غنی از دادهها را جمع آوری کردیم.
دکتر استرن و همکارانش در یک کنفرانس خبری برای بحث درباه این رصدها در ستاد ناسا در شهر واشنگتن دی سی صحبت میکردند.
فضاپیما هنگام گذر از مجاورت مشتری نخستین تصاویر با نمای نزدیک از "لکه سرخ کوچک" که توفانی به قطر زمین در اتمسفر مشتری است را تهیه و ارسال کرده است.
این لکه حاصل سه توفان کوچکتر در فاصله سالهای 1998 تا 2000 است.
هل ویور از دانشمندان این پروژه با اشاره به عکس تازه از "لکه سرخ کوچک" گفت: "این عکس یادآور نقاشی "شب پرستاره" ون گوگ است؛ اما این اصل است، نه تخیل."
کاوشگر ناسا همچنین عکسهایی از بزرگترین قمرهای مشتری شامل یو، یوروپا، گانیمید و کالیستو برداشته است.
خوشبختانه فضاپیما درست در زمان فوران عظیم در یو به آنجا رسید. یو احتمالا فعالترین جسم منظومه شمسی از نظر زمین شناسی است.
دادههای فضاپیمای گالیله که در سال 1995 به مشتری رسید حاکی از آن بود که آتشفشانهای یو بسیار داغ تر از همنوعان زمینی خود هستند - نظریهای که دانشمندان قصد بررسی آن را دارند.
زمانی که فضاپیما در ماه فوریه از مجاورت مشتری گذشت، آتشفشان "تواشتار" یو درحال فوران غبار تا ارتفاع 320 کیلومتری از سطح قمر بود.
دود قارچ مانند آتشفشان چنان اوج گرفته بود که از دید فضاپیما در تضاد با آسمان تیره قابل رویت بود.
جان اسپنسر از دانشمندان ماموریت در "موسسه پژوهشی جنوب غرب" در شهر بولدر آمریکا گفت: "فضاپیمای گالیله برای شش سال دور مشتری میگشت و در آن مدت از یو عکس میگرفت اما هرگز چنین توده دودی را مشاهده نکرد." با مقایسه تازهترین عکسهای یو با تصاویر گالیله از این قمر، اعضای تیم توانستند یک آتشفشان قبلا ناشناخته را در ناحیه قطبی این قمر شناسایی کنند. آنها همچنین تعداد زیادی جریان گدازهها و احتمالا آنچه نشانههای پیدایش یک آتشفشان تازه است را ردیابی کردند.
این فضاپیما همچنین توانست از شبکههای مدور فرورفتگیهای سطح قمر یخی مشتری به نام یوروپا عکسهایی تهیه کند.
این قمر یخی به شدت کنجکاوی سیاره شناسان را جلب میکند زیرا تصور میشود حاوی اقیانوسی نسبتا گرم در زیر پوسته یخی باشد.
کاوشگر 700 میلیون دلاری افقهای نو در ماه ژانویه سال گذشته برای جمعآوری اطلاعات درباره پلوتون و اقمار آن پرتاب شد.
گذر از کنار مشتری لازم بود تا کاوشگر بتواند سرعت خود را در جهت خلاف خورشید به اندازه 14 هزار و 500 کیلومتر در ساعت افزایش داده و به 84 هزار کیلومتر در ساعت برساند.
این فرآیند چهار سال از زمان سفر به پلوتون میکاهد.