اخترشناسان برای اولین سیارهای را در خارج از منظومه شمسی کشف کردهاند که با داشتن دمایی مشابه زمین یک سیاره قابل سکونت محسوب میشود.
پژوهشگران کشف این سیاره را که در فاصله 120 میلیارد مایلی زمین قرار دارد را گام بزرگی در جستجوی حیات در کیهان توصیف کردهاند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "eso.org" ، در این سیاره احتمالا آب به شکل مایع وجود دارد و در ابعاد کهکشانی، فاصله آن با زمین نسبتا کم است.
اما ستارهای که این سیاره به حول آن میچرخد و به کوتوله سرخ شهرت دارد بسیار کوچکتر، کم نورتر و سردتر از خورشید ما است.
هنوز چیزهای بسیاری در مورد این سیاره کشف نشده است. این سیاره نخستین سیاره در خارج از منظومه شمسی است که با استانداردهای یک سیاره قابل سکونت مطابقت دارد.
"مایکل میر" اخترشناس دانشگاه ژنو و یکی از 11 دانشمند اروپایی که این سیاره را کشف کردهاند میگوید این کشف گام مهمی به سوی یافتن حیات در کیهان محسوب میشود.
نتایج این کشف هنوز منتشر نشده و برای انتشار برای مجله ستارهشناسی و فیزیک آسمان (astrophysics and astronomy) ارسال شده است.
آلن باس از موسسه کارنگی واشنگتن که در آنجا گروهی از اخترشناسان آمریکایی در رقابت با اروپاییها به دنبال کشف سیارهای مشابه زمین هستند این کشف را نقطه عطف مهمی در این زمینه توصیف کرد.
این کشف با کمک تلسکوپ رصدخانه جنوبی اروپا در لا سیلا شیلی انجام شد که مجهز به ابزار مخصوصی است که میتواند به کشف سایر اجرام کیهانی کمک کند.
این سیاره به دوره ستاره Gliese 581 میچرخد. کوتولههای سرخ ستارگان بسیار کوچک و کم انرژی هستند که نور قرمز کم سویی دارند و عمر آنها از ستارگانی مانند خورشید بیشتر است. تا چند سال پیش امکان وجود سیارات حاوی حیات به دور این ستارگان مطرح نبود.
سیاره جدید که "C581" نام گرفته است راه گشای مطالعه سیاراتی خوهد بود که به دور ستارگان کم نور میچرخند. حدود 80 درصد ستارگان نزدیک زمین از نوع کوتولههای سرخ هستند.
وزن سیاره تازه کشف شده پنج برابر زمین است و در تئوری باید جو داشته باشد.
محققان معتقدند میانگین دمای این سیاره 32 تا 104 درجه است که از نظر اخترشناسان دمای مناسبی برای حیات است.
تاکنون تمامی 230 سیارهای که اخترشناسان در خارج از منظومه شمسی کشف کردهاند خیلی داغ یا خیلی سرد یا خیلی بزرگ و گازی مانند مشتری بودهاند. اما سیاره جدید به نظر برای حیات مناسب میرسد.
استفانی یودرای نویسنده و اخترشناس میگوید سیاره جدید علاوه بر دمای مناسب احتمالا مملو از آب مایع است. این فرض براساس فرضیه نحوه تشکیل سیارات است و هیچ شواهدی در این زمینه موجود نمی باشد.
وجود آب مایع برای حیات ضروری است.
این سیاره به خاطر دما و فاصله نسبتا نزدیک آن به احتمال زیاد هدف بسیار مهم ماموریتهای فضایی آینده برای جستجوی حیات ماورای زمین خواهد بود.
منظومه ستارهای سیاره جدید 20.5 سال نوری با ما فاصله دارد و جزو 100 ستارهای است که نزدیکترین فاصله را با زمین دارند. این ستاره به حدی کم نور است که بدون تلسکوپ قابل رویت نیست، اما در مجموعه فلکی میزان (Libra) قرار دارد.
استفان هاوکینگ فیزیکدان فضایی مشهور نیز پیش بینی کرد سیاراتی مثل زمین وجود داشته باشد که هنوز پای بشر به آنجا نرسیده است.
این سیاره هر 13 روز یک بار به دور ستاره خود میچرخد.
قدرت جاذبه این سیاره 1.6 برابر زمین است بنابراین در آن یک فرد 63 کیلویی 108 کیلو وزن خواهد داشت.
فاصله این سیاره با ستاره خود 14 بار نزدیکتر از زمین تا خورشید است.
اوردی میگوید ستاره کوتوله سرخ در آسمان 20 بار بزرگتر از ماه به نظر میرسد و احتمالا به دور محور خود نمیچرخد یعنی یک طرف همیشه آفتاب و طرف دیگر همیشه تاریک است.
فاصله زمین با این سیاره نیز مشکل دیگری است. دانشمندان نمیدانند چگونه در طول عمر انسان به این سیارات سفر کنند.
دو گروه از اخترشناسان یکی در اروپا و دیگری در آمریکا برای کشف اولین سیاره نظیرC581 در خارج از منظومه شمسی با یکدیگر رقابت داشتهاند.
محققان اروپایی با استفاده از دستگاهHARPS 100 ستاره های مختلفی را رصد کردند تا این سیاره را یافتند. با این حال دانشمندان بیشترین تلاش خود را صرف رصد ستارگانی شبیه خورشید ما کردهاند. تلکسوپ اروپا در 90 درصد مواقع جستجوی خود را معطوف ستارگان شبیه خورشید میکند.