1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
788 | واحد خبر مركز | 1385/12/21 1128 | چاپ

کاهش تعداد ستارگان قابل دید با آلودگی نوری

یک مطالعه جدید نشان می‌دهد تعداد افرادی که به دلیل آلودگی نوری محل سکونت خود در هنگام شب قادر به مشاهده ستارگان آسمان نیستند، روز به روز در حال افزایش است.
گروه حفاظت از مناطق روستایی انگلیس با همکاری انجمن ستاره‌شناسی انگلیس مطالعه جدیدی را با کمک هزار و 829 شهروند عادی انگلیسی انجام دادند تا تعداد ستارگان قابل مشاهده در شب را در نقاط مختلف این کشور اندازه‌گیری کنند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "bbcnews" ، در این مطالعه از شرکت‌کنندگان درخواست شد تعداد ستاره‌های موجود در صورت فلکی شکارچی (Orion) در آسمان را شمارش کنند. شناسایی صورت فلکی شکارچی در آسمان برای افراد آماتور ساده‌تر از شناسایی سایر صور فلکی است و در هنگام تاریکی کامل آسمان باید بتوان حدود 50 ستاره را با چشم غیر مسلح در این صورت فلکی مشاهده کرد.
با این وجود، نتایج سرشماری انجام گرفته نشان داد تنها 2 درصد از شرکت‌کنندگان در مطالعه توانستند بیش از 30 ستاره را در آسمان مشاهده کنند و54 درصد از این افراد کمتر از10 ستاره را در صورت فلکی "شکارچی" با چشم غیر مسلح رصد کردند که این به مفهوم آلودگی نوری شدید آسمان در بسیاری نقاط این کشور است.
این مطالعه از 20 تا 24 دسامبر سال 2006 و 14 تا 21 ژانویه سال جاری در انگلیس انجام گرفته‌است. این روزها به گونه‌ای انتخاب شده بودند که موقعیت ماه در آسمان سبب کاهش امکان دید ستارگان نشود.
نتایج این مطالعه نشان داد آلودگی نوری در بسیاری از مناطق انگلیس و در مقیاس بزرگتر در بسیاری نقاط جهان به اندازه‌ای رسیده‌است که امکان مشاهده ستارگان آسمان در شب هنگام در سطح بسیار پایینی است.
به گفته مسئولان انجمن نجوم انگلیس، مشکل آلودگی نوری دیگر فقط به شهرها و مناطق پرجمعیت محدود نمی‌شود و این مشکل هم‌اکنون در حال گسترش به مناطق روستایی نیز هست.
کارشناسان عقیده دارند یکی از مشکلات بزرگ مربوط به آلودگی نوری، طراحی لامپها و تجهیزات روشنایی به شکل غیر کارامد است که این امر سبب می‌شود بخش زیادی از نور به جای تابیدن به زمین، به آسمان بتابد.
طراحی غلط روشنایی‌ها علاوه بر کاهش قابلیت دید ستارگان، به مصرف بیشتر انرژی برای تامین روشنایی‌ها و تولید گازهای گلخانه‌ای بیشتر برای تامین این میزان انرژی و نیز مصرف سریعتر منابع محدود انرژی منجر می‌شود.