1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
777 | واحد خبر مركز | 1385/12/17 798 | چاپ

رابطه میان سرعت چرخش ستارگان با ابعاد کهکشان

ستاره‌شناسان موفق به شناسایی قانونی شده‌اند که بر تمامی کهکشانهای جهان حاکم است و بر اساس این قانون هر چه ابعاد یک کهکشان بزرگتر باشد، ستاره‌ها و توده‌های گاز موجود درون کهکشان نیز با سرعت بیشتری درون کهکشان دوران می‌کنند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "newscientist" ، محققان دانشگاه کالیفرنیا در "سانتا کروز" اعلام کردند کشف جدید نشان می‌دهد صرف نظر از شکل کهکشان که خواه به صورت بیضی مانند، مارپیچ و یا سایر اشکال باشد، قانون جدید در تمامی انواع کهکشانهای موجود در جهان صدق می‌کند.
کشف جدید که گزارشی از آن در شماره آینده نشریه فیزیک نجوم (Astrophysical Journal)منتشر می‌شود نشان می‌دهد رابطه میان ابعاد کهکشان و سرعت دوران ستارگان موجود در کهکشان، در میان تمامی انواع کهکشانهای جهان رابطه ثابتی است و به علاوه این ثابت از میلیاردها سال قبل تاکنون تغییر نکرده است.
محققان این دانشگاه در مطالعه 544 کهکشان عظیم با اشکال و قدمتهای مختلف و سنجش سرعت دوران ستارگان موجود در این کهکشانها متوجه شدند به رغم ظاهر پرآشوب این کهکشانها، قانون مذکور در تمامی آنها صدق می‌کند و هرچه ابعاد یک کهکشان بزرگتر باشد، ستارگان و توده‌های گاز موجود در کهکشان نیز با سرعت بیشتری درون کهکشان حرکت می‌کنند.
دانشمندان در این مطالعه حتی وضعیت کهکشانهای بسیار دور با فاصله 8 میلیارد سال نوری تا زمین را بررسی کردند و متوجه شدند این قانون در مورد آنها نیز صدق می‌کند.
نور کهکشانهایی که در فاصله 8 میلیارد سال نوری از زمین قرار گرفته‌اند در حقیقت پس از 8 میلیارد سال سفر در فضا هم‌اکنون به زمین می‌رسد و بنابراین آنچه هم‌اکنون با دریافت نور این کهکشانها مشاهده می‌شود، بیانگر وضعیت این کهکشانها در 8 میلیارد سال قبل است.
دانشمندان با مطالعه این قبیل کهکشانهای قدیمی نیز متوجه شدند بین ابعاد کهکشان و سرعت دوران ستارگان درون آنها، ارتباط مستقیم وجود دارد.
محققان در این تحقیقات برای مطالعه کهکشانهای یاد شده از چندین تلسکوپ مختلف از جمله تلسکوپ فضایی "هابل" و تلسکوپ "کک 2" درهاوایی، استفاده کرده‌اند.