1404/01/13 - 3 شوال 1446 - 2025/04/02
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
7132 | نجوم در گذر زمان | 1404/01/09 99 | چاپ

نصب دوربین عکس‌برداری از اقمار مصنوعی در رصدخانۀ شیراز آغاز شد

----------------------
9 فروردین  1337
----------------------
نصب دوربین عکس‌برداری از اقمار مصنوعی در رصدخانۀ شیراز آغاز شد.
در این مرکز علاوه بر دوربین دقیق که از پرتغالی در ۱۶۰۰ کیلومتری عکس می‌گیرد، ساعتی هست که ثانیه را به یک هزارم تقسیم می‌کند. 
روزنامه کیهان، ۹ فروردین ۱۳۳۷، ص ۱ و ۱۶


 نصب دوربین عکس‌برداری از اقمار مصنوعی در رصدخانۀ شیراز آغاز شد.
در این مرکز علاوه بر دوربین دقیق که از پرتغالی در ۱۶۰۰ کیلومتری عکس می‌گیرد، ساعتی هست که ثانیه را به یک هزارم تقسیم می‌کند. 
بر فراز تپه‌ای که مسلط بر شهر شیراز است، عده‌ای مشغول اقدامات علمی هستند.
در این محل یک دانشمند آمریکایی به نام مورگان توماس بر ساختمان یک مرکز مطالعۀ قمر مصنوعی نظارت می‌کند که یکی از ۱۲ مرکزی است که در دنیا بین عرض جغرافیائی ۳۵ درجه در شمال و ۳۰ درجه در جنوب باید تأسیس گردد.
بلافاصله پس از اتمام ساختمان، این مركز با يک دوربین بسیار قوی مجهز خواهد گردید.
دوربین مزبور قادر خواهد بود شیئی به اندازۀ يک پرتقال را از فاصله ۱۶۰۰ کیلومتری عکس‌برداری نماید. نظیر این دوربین هم اکنون در مرکز مطالعاتی «وومرا» واقع در استرالیا نصب شده است این دوربین‌ها به دیده‌بانی ماه‌های مصنوعی از مواضع مساعد در آمریکا و هلند و پرو و آرژانتین و آفریقای جنوبی و اسپانیا و هندوستان و ژاپن و هاوایی كمک می‌نماید.
دوربین‌های مزبور توسط رصدخانۀ مؤسسه اسمیت سونیان به عنوان یکی از کمک‌های آمریکا به برنامه سال ژئوفیزیكى بین‌المللی تهیه گردیده است.
تجهیزات دیگر این مرکز مطالعه، يک ساعت الکترونیکی است که ساختمان آن بسیار پیچیده است و می‌تواند يک ثانیه را به ده هزار قسمت تقسیم نماید. يا به اصطلاح یک ده هزارم ثانیه دقیق است.
آقای توماس اظهار می‌دارد که او و معاونش امیدوارند از کلیه ماه‌های مصنوعی که در مدار خود از این منطقه جغرافیایی قابل دیدن می‌باشند عکس‌برداری نمایند. 
با این دوربین می‌توان موقعیت ماه مصنوعی را در دو ثانیه تعیین کرد و موقعیت مراکز دیده‌بانی را حتی در فاصله کمتر از یک متر معین نمود. 
فاصلۀ بین دو مرکز دیده‌بانی را که ممکن است هزارها كيلومتر باشد می‌توان با دقت و حساسیتی ۱۰ برابر میزان فواصل ماوراء اقیانوس‌ها تعيين نمود. 
هر يک از این مراکز قادر خواهند بود که به طور متوسط یک بار در هفته از ماه مصنوعی عکس‌برداری نمایند. این مرکز نه تنها باید در نزدیکی مدار ماه مصنوعی واقع شود بلکه باید در عین حال در منطقۀ شفق نیز قرار گیرد. چند ساعت قبل از عبور ماه مصنوعی آخرین اطلاعات راجع به مدار آن به مرکز مزبور فرستاده خواهد شد تا بتوان دوربین را میزان کرد.
در لحظۀ مقرر دوربين به طور اتوماتيک در حدود دو تا سه عکس مختلف با در نظر گرفتن وضع مخصوص هر يک از ماه‌های مصنوعی از آن‌ها می‌گیرد. 
اطلاعاتی که به این ترتیب به دست می‌آید، به مركز کامبریچ در ماساچوست فرستاده خواهد شد تا برای اندازه‌گیری دقیق پرواز ماه‌های مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد.
مرکز مطالعۀ شیراز تحت نظر دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز تأسیس گردیده و قسمتی از کوشش‌های دانشمندان را در سراسر جهان تشکیل می‌دهد که در اینجا دانشمندان دانشگاه تهران نیز در آن سهیم می‌باشند.
آقای توماس و همسر ایشان قصه دارند مدت ۱۸ ماه در ایران اقامت نمایند. 
روزنامه کیهان، ۹ فروردین ۱۳۳۷، ص ۱ و ۱۶.
---------------------------------------------------
تذکر: در اين بخش برانيم كه نگاهى به رخدادهاى نجومى و مسائل مرتبط با آن را كه، مطبوعات قديمى در اين روز منتشر نموده اند ، بيندازيم و اخبار آنها را بازنشر نماييم .قابل ذکر است که باز نشر این اخبار با ذکر منبع انجام خواهد  شد و به عنوان تایید یا رد آن خبر یا منبع  نیست و  هدف قرار دادن  اطلاعات نجومی منشر شده جهت استفاده  پژوهشگران و علاقه مندان خواهد بود.