مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
695
|
واحد خبر مركز |
1385/11/05
1322
|
چاپ
آمریکا نگران از بقایای ماهواره چین
مسوولان آمریکایی میگویند بقایای ماهواره حاصل از آزمایش موشکی ضد ماهواره چین ابری از این بقایا به وجود آورده است که میتواند ماهوارههای جاسوسی و ماهوارههای تجاری تصویربرداری را در مدارهای پایینی اطراف زمین به خطر بیندازد.
حتی ایستگاه فضایی بینالمللی در معرض خطر اصابت هزاران قطعه باقیمانده از ماهواره منهدم شده است. چین روز 11 ژانویه با یک موشک بالیستیک برد متوسط زمینی یک ماهواره قدیمی خود را که در مداری در ارتفاع 537 مایلی زمین در گردش بود، هدف قرار داد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "Reuters"، "پیتر هیس" مشاور ارشد اداره ملی امنیت فضایی پنتاگون گفت این آزمایش به خردههای زیادی تبدیل شده که قطعا خطر تصادف با ماهوارههای موجود در مدار زمین از جمله ایستگاه فضایی را به دنبال دارد.
"ترزا هیچنس" رییس مرکز غیرانتفاعی اطلاعات دفاعی در کنفرانس موسسه جرج مارشال گفت بررسی اطلاعات به دست آمده نشان داده است بقایای حاصل از این آزمایش از ارتفاع 266 تا 1875 مایلی بالای زمین رویت شده است.
وی افزود شمار بسیار زیادی از ماهوارهها در معرض خطر هستند. بیش از 120 ماهواره در این ناحیه از فضا قرار دارند. خروج این بقایای ماهوارهای از مدار زمین دهها سال به طول میانجامد.
"geoeye" بزرگترین شرکت تجاری تصویربرداری ماهوارهای در جهان که ماهوارههای آن در ارتفاع 425 مایلی زمین فعالند از آنجا که ماهوارهای این شرکت در مدار متفاوتی قرار دارند نگران نیست.
شرکت دییجیتال گلوب که برای شرکتهایی مانند گوگل خدمات تصویری فراهم میکند اعلام کرد بقایای ماهواره منهدم شده در حال حاضر خطری برای تجهیزات این شرکت ایجاد نمیکند.
پاتریک رایرمان رییس بخش دفاع موشکی و فضایی ارتش آمریکا گفت این آزمایش مجددا بحث در مورد لزوم تهیه قرارداد یا قوانین خاصی برای کشورها را زنده کرد.
رایرمان میافزاید هرکاری که در فضا انجام شود بر روی تمام استفاده کنندگان از فضا تاثیر میگذارد.
هیچنس گفت شمار فزایندهای از کشورها از جمله نیجریه، هند و ایران نیز در مدار زمین ماهواره دارند. بالا رفتن شمار ماهوارهها، احتمال بینظمی را افزایش میدهد و ایجاد نظامی برای تنظیم این فعالیتها را ضروری میسازد.
با آنکه آخرین آزمایش را آمریکا در سپتامبر سال 1985 انجام داد، هنوز هیچ پیمان یا موافقت نامه بینالمللی که انجام آزمایشهای ضد ماهوارهای را ممنوع کند تهیه نشده است.
با این حال یک پیمان جهانی ماورای جو در سال ، 1967 اطلاع رسانی فعالیتهای فضایی را الزامی میکند و کشورها را مسئول اقدامات آنها میشناسد. این بدان معناست که شرکتهای فعال تجاری میتوانند در صورت اصابت بقایای ماهواره چینی به تجهیزات فضایی آنها، چین را تحت پیگیرد قانونی قرار دهند.
کمیته کاربردهای صلح آمیز فضای ماورای جو سازمان ملل قرار است در اجلاسی که ماه آینده در وین برگزار میشود موافقتنامه جدید داوطلبانهای را برای کاهش تولید بقایای تجهیزات فضایی تصویب کند.