سفینه بدون سرنشین "نیو هوریزونز" (new horizons) سازمان هوانوردی و فضایی آمریکا "ناسا" به زودی در مسیر خود به سوی سیاره دوردست "پلوتو"، از کنار سیاره عظیم "مشتری" عبور خواهد کرد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "jpl.nasa.gov" ، سفینه "نیوهوریزونز"(افقهای جدید) که روز 19 ژانویه سال 2006 به سوی فضا پرتاب شده بود، ماه آینده در خلال عبور از کنار "مشتری"، بزرگترین سیاره منظومه شمسی، به عکسبرداری از این سیاره اقدام کرده و با کمک تجهیزات علمی خود به مطالعه جو "مشتری" و همچنین بررسی وضعیت چهار عدد از قمرهای این سیاره اقدام خواهد کرد.
این سفینه که سریعترین سفینه ساخت بشر محسوب میشود، روز 28 فوریه (نهم اسفند) از فاصله 2.2 میلیون کیلومتری سیاره "مشتری" عبور خواهد کرد.
به گفته "جان اسپنسر" محقق طرح "نیو هوریزونز" در "ناسا"، هدف اصلی این سفینه در زمینه عبور از کنار "مشتری"، استفاده از جاذبه این سیاره عظیم برای افزایش سرعت خود در مسیر حرکت به سوی سیاره دوردست "پلوتو" است.
دانشمندان "ناسا" تخمین میزنند سرعت این سفینه پس از عبور از نزدیکی "مشتری" و استفاده از جاذبه آن با کمک انجام مانورهای خاص، به حدود 84 هزار کیلومتر در ساعت خواهد رسید. علت نیاز این سفینه به چنین سرعتی در واقع مسافت بسیار زیاد زمین تا سیاره پلوتو، مقصد نهایی این سیاره، است.
"نیو هوریزونز" پس از رسیدن به سرعت 84 هزار کیلومتر در ساعت، به مدت هشت سال دیگر با همین سرعت به سفر خود در فضا ادامه خواهد داد و در نهایت در سال 2015 به سیاره پلوتو خواهد رسید.
سیاره عظیم "مشتری" پیش از این توسط هفت سفینه بدون سرنشین دیگر که در سفرهای خود از کنار آن عبور کردهاند، مورد مطالعه قرار گرفته است.
از جمله این سفینهها میتوان به "کاسینی" که هماکنون در مدار سیاره "کیوان" قرار دارد، سفینه "ووییجر1" که هماکنون به بیرونیترین نقاط منظومه شمسی رسیده است و نیز سفینه "گالیله" اشاره کرد.
با این وجود، هیچ کدام از سفینههای یاد شده دارای تجهیزات فوق پیشرفته مشابه تجهیزات موجود در سفینه "نیو هوریزونز" نبودهاند و به همین علت عبور "نیو هوریزونز" از کنار مشتری از لحاظ علمی دارای ارزش بسیار زیادی است.
در این برنامه "نیو هورایزتز" چهار قمر بزرگ "مشتری" با نامهای "آیو"، "یوروپا"، "گانیمد" و "کالیستو" را مورد مطالعه قرار میدهد و اطلاعات با ارزشی از جو ناآرام و میدان مغناطیسی خود سیاره جمعآوری میکند.
سفینه 476 کیلوگرمی "نیوهوریزونز" هماکنون به فاصله 5.6 میلیون کیلومتری زمین رسیدهاست.این سفینه 700 میلیون دلاری دارای یک راکتور هستهای کوچک و یک محموله 33 کیلوگرمی عنصر رادیواکتیو پلوتونیوم است که از آن برای تامین برق مورد نیاز تجهیزات خود استفاده خواهد کرد.
بهرهگیری "نیو هوریزونز" از راکتور هستهای بدان علت است که فاصله بسیار دور سیاره "پلوتو" با خورشید سبب میشود "نیو هوریزونز" بر خلاف سفینههای معمولی نتواند از باتریهای خورشیدی برای تولید الکتریسیته مورد نیاز تجهیزات خود استفاده کند.