1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
683 | واحد خبر مركز | 1385/10/26 3254 | چاپ

ورود الماسهای سیاه از فضا به زمین

الماسهای سیاه رنگ نادری که تنها در برخی نقاط جهان یافت می‌شوند، احتمالا در پی برخورد یک شهاب سنگ بزرگ با زمین در میلیاردها سال قبل، از فضا به زمین منتقل شده اند.
این الماسها که از آنها با نام "کربونادو" نیز یاد می‌شود تاکنون تنها در کشور برزیل و نیز جمهوری آفریقای مرکزی شناسایی شده و برخلاف سایر انواع الماسها، هر کدام از این الماسهای سیاه رنگ از میلیونها کریستال الماس بسیار کوچک تشکیل شده‌اند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "newscientist" ، از دیگر ویژگی‌های غیرعادی این الماسها، وجود منفذهای کوچک در سطح آنهاست که محققان تاکنون توجیه قانع‌کننده ای برای پیدایش این منافذ پیدا نکرده‌اند.
الماسهای عادی معمولا در عمق 200 کیلومتری زیر زمین شکل می‌گیرند که در آن فرایند، عنصر کربن تحت فشار بسیار زیاد به الماس تبدیل می‌شود.
دانشمندان معتقدند منافذ الماسهای سیاه رنگ احتمالا در اثر تماس آنها با گاز در حین شکل گیری، ایجاد شده‌اند اما در اعماق 200 کیلومتری زمین هوایی وجود ندارد که بتواند این منافذ را در الماسهای سیاه رنگ تولید کرده باشد.
به گفته "استفن هاگرتی" زمین شناس دانشگاه بین‌المللی فلوریدا در میامی آمریکا، وجود منافذ عجیب روی سطح این الماسها و نیز این مطلب که الماسهای یاد شده نه در معادن عادی و فقط در نقاط خاصی از زمین یافت می‌شوند، احتمالا نشانه ورود آنها از فضا به کره زمین است.
این محقق عقیده دارد الماسهای سیاه رنگ احتمالا در پی سقوط یک سنگ آسمانی از فضا به زمین منتقل شده‌اند. سنگ آسمانی مذکور احتمالا دارای قطری در حدود یک کیلومتر بوده و میلیاردها سال قبل در زمانی که زمین و ماه به شدت توسط شهاب سنگها بمباران می‌شدند، از فضا به زمین اصابت کرده است.
عمر الماسهای "کربونادو" پیش از این بین دو تا چهار میلیارد سال تخمین زده شده است. در آن دوران آمریکای جنوبی و آفریقا به یکدیگر متصل بوده‌اند که دلیل کشف شدن الماسهای یاد شده تنها در دو کشور برزیل و کشور آفریقای مرکزی، همین مطلب است.
به گفته "هاگرتی"، ذرات تشکیل‌دهنده این الماسها احتمالا میلیاردها سال قبل در پی انفجار یک ستاره به صورت گاز در فضا منتشر شده است و این گازها بعدها به ابرهای گازی پیوسته‌اند که منظومه شمسی از آنها شکل گرفته است. با گذر زمان بیشتر این گازها درون منظومه شمسی فشرده شده و به شکل یک سنگ آسمانی درآمده‌اند و آن سنگ آسمانی در نهایت به زمین اصابت کرده است.
محققان این دانشگاه به علاوه با استفاده از تجهیزات طیف سنجی ساختار این الماسهای سیاه رنگ را مورد مطالعه قرار دادند و متوجه شدند ساختار آنها به میزان زیادی مشابه ساختار بقایای برخی سنگهای آسمانی است که در گذشته روی زمین کشف شده‌است.
نتایج این مطالعه در شماره 653 نشریه "مقالات فیزیک آسمان" (Astrophysical Journal Letters) در آمریکا به چاپ رسیده است.