درحالی که ستارگان و سیارات معمولا دارای یک قطب شمال و یک قطب جنوب مغناطیسی هستند، ستارهشناسان به تازگی موفق به شناسایی ستاره نوترونی شدهاند که احتمالا چهار قطب مغناطیسی مجزا دارد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "bbcnews" ، ستارههای نوترونی بقایای ستارههای عظیمی هستند که در انفجارهای موسوم به "سوپرنوا" به پایان عمر خود رسیدهاند. برخی از ستارههای نوترونی در قطبهای مغناطیسی خود، پالسهای رادیویی قدرتمندی منتشر میکنند و به همین دلیل بدانها "پالسار" گفته میشود.
هماکنون محققان رصدخانه "آرسیبو" در "پورتوریکو" موفق به شناسایی ستاره نوترونی شدهاند که پالسهای رادیویی منتشر شده از آن نشان میدهد میدان مغناطیسی این ستاره احتمالا متاثر از چهار قطب مغناطیسی است که اگر این مطلب ثابت شود، این ستاره نخستین جسم آسمانی شناسایی شده در جهان با چهار قطب مجزا است.
به طور معمول با توجه به چرخش وضعی ستارههای نوترونی، بسته بدینکه در هر لحظه یک یا دو قطب آنها به سوی زمین قرار گرفته باشند، ستارهشناسان میتوانند یک و یا هر دو پالس منتشر شده از ستاره را مشاهده کنند.
معمولا پالسهای مربوط به قطب شمال و جنوب هر ستاره نوترونی ویژگیهای یکسانی دارند اما ستارهشناسان رصدخانه "آرسیبو" به تازگی ستاره نوترونی را در "سحابی خرچنگ" (Crab Nebula) شناسایی کردهاند که دو پالس منتشر شده از آن که به زمین میرسند، با یکدیگر متفاوتند.
این بدان معناست که این دو پالس به قطبهای شمال و جنوب ستاره تعلق ندارند و از آنجا که قطبهای مغناطیسی همواره در ستارهها به شکل زوج هستند، بنابراین دریافت دو پالس متفاوت از یک ستاره نشان میدهد دو قطب دیگر نیز در طرف دیگر ستاره که رو به زمین نیست، وجود دارد و درنتیجه ستاره در مجموع دارای چهار قطب مغناطیسی مجزا است و از میدان مغناطیسی پیچیدهای برخوردار است.
جزییات مربوط به کشف اخیر در دویست و نهمین همایش انجمن ستارهشناسی آمریکا در شهر سیاتل مطرح شده است.