1404/01/15 - 5 شوال 1446 - 2025/04/04
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
660 | واحد خبر مركز | 1385/10/13 1757 | چاپ

رویدادهای آسمانی دی ماه

ستاره‌شناسان می‌گویند شروع سرما از اواسط پاییز امسال می‌تواند تمرینی برای رصد رویدادهای خاص آسمانی در شرایط سخت باشد و علاقمندان می‌توانند در این شرایط، رویدادهای آسمانی دی ماه را دنبال کنند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "asiac" ، از نکات جالب دی ماه آن است که روز اول ماه ذیحجه نیز با روز اول دی و روز پایانی ذیحجه نیز با 30 دیماه مصادف شد و دقیقا ماه قمری و خورشیدی با هم آغاز و پایان می‌یابند و از سوی دیگر ذی‌الحجه امسال همچون دی 30 روزه است.
ساعت 3:52 بامداد روز جمعه اول دی ماه، زمستان آغاز شد و خورشید به نقطه انقلاب زمستانی رسید یعنی بیشترین جدایی بین مکان خورشید واستوای سماوی در بخش جنوبی کره آسمان که پیش از اینها از آن به عنوان راس الجدی یاد می‌کردند.
شب یلدا این طولانی‌ترین شب سال، کوتاهترین روز را پشت سر خود داشت و پس از آن رفته رفته روزها بلند و شب‌ها کوتاه می‌شوند تا به اعتدال در آغاز بهار برسد.
خورشید در صورت فلکی کمان در ابتدای دی ماه و در پایان این ماه به صورت فلکی بزغاله می‌رسد.
در شامگاه دوشنبه 4 دی، سیاره اورانوس بالاترازهلال افزاینده ذیحجه قرار گرفت و باجدایی زاویه ای 3 درجه این دو جرم مشاهده شدند. در این روز مناسبت بسیار بزرگی همچون تولد حضرت عیسی ابن مریم قرار داشت. سیاره اورانوس درقدر نورانیت 5.88 بود و در بالا و کمی سمت چپ هلال جا خوش کرد.
حدود ساعت 22:15 در افق غرب جنوب غرب ماه و بدنبال آن سیاره سبز اورانوس غروب کرد. صورت فلکی سطل آب میزبان این دو جرم آسمانی بود.
یکشنبه دهم دیماه یک پدیده جالب مشاهده شد و آن این بود که علیرغم حرکت ظاهری ماه از شرق به غرب در آسمان، ماه از غرب به شرق در کره سماوی جابه جا شد. در آن روز پس از غروب خورشید ماه در نزدیکی خوشه زیبای 45M و یا همان خوشه معروف پروین مشاهده شد.
با گذشت زمان و سپری شدن شب مشاهده شد که فاصله ماه از این خوشه بیشتر و بیشتر شد و با در نظر داشتن ثبات ستارگان و خوشه‌های ستاره‌ای در آسمان، جهت واقعی حرکت ماه دیده شد.
بارش شهابی کوادرانتی و یا ربعی در چهار شنبه 13 دی ماه با ZHR 100 شهاب به اوج خود می‌رسد.
شبانگاه شنبه 16 دی ماه پس از بدر در کنار سیاره حلقه به گردن کیوان در صورت فلکی شیر است کمی بعد از ساعت 23 از افق شرق این دو طلوع می‌کنند و جدایی آنها کمتر از 1 درجه (59 دقیقه کمان) است، عکسهای زیبایی از این همنشینی را می‌توانید بگیرید. قدر کیوان 0.2 است. ستاره مشهور قلب الاسد در پایین این اجرام با قدر 1.3 می‌درخشد. در شبهایی که ماه در آسمان نیست و یا کم نور است می‌توان با دوربینهای دو چشمی و تلسکوپهای آماتوری به بررسی کهکشانهای دور دست و اجرام غیر ستاره‌ای پرداخت.
سه شنبه 26 دی ماه جرم ستاره مانند سفیدرنگ در بالای هلال و در افق بامدادی، سیاره عظیم الجثه برجیس است و در بامداد چهارشنبه 27 دی ، هلال در نزدیکی سیاره سرخ بهرام قرار دارد ( 5 درجه پایین‌تر و سمت راست سیاره بهرام. )
همنشینی زیبای دیگر همراه شدن ناهید این ملکه آسمان شب با سیاره قدر هشتم نپتون است که در شامگاه روز پنجشنبه 28 دی به اندازه 1.4 درجه ازیکدیگر جدایی دارند و نپتون در شمال سیاره ناهید قرار می‌گیرد.