به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی سه شنبه 17 آبان ماه (هشتم نوامبر سال 2022)، یک خسوف کامل در مناطق آمریکای شمالی و جنوبی، اقیانوس آرام (پاسیفیک) و استرالیا قابل مشاهده خواهد بود.
این ماهگرفتگی در ساعت چهار صبح به وقت منطقه زمانی شرقی(11:30 تهران) آغاز و در ساعت 14:32 به اوج خود میرسد که در این لحظه سیاره ما 97 درصد از ماه را پنهان خواهد کرد و ماه ظاهری سرخ رنگ پیدا میکند همچنین این گرفت در ساعت 17:26 به وقت تهران پایان خواهد رسید.
نکته قابل توجه این که این ماه گرفتگی به صورت جهانی قابل رویت نخواهد بود و تنها مکانهایی که ماه بالای افق قرار دارد دیده میشود. ساکنین آمریکای شمالی در هر ۵۰ ایالت و همچنین ساکنین کانادا و مکزیک میتوانند این رویداد را به طور کامل مشاهده کنند. لذا ما در ایران از دیدن این پدیده زیبا محروم می باشیم و باید تا 15 اردیبهشت 1402 منتطر بمانیم تا نظاره گر خسوف باشیم.
"رصدخانه لوول"(Lowell Observatory) در شهر فلگستف ایالت آریزونا، نماهای بسیاری از ماهگرفتگی کامل را از ساعت چهار صبح به وقت منطقه زمانی شرقی ارائه خواهد کرد. "پروژه تلسکوپ مجازی"(Virtual Telescope Project) نیز پوشش بینالمللی را ارائه خواهد داد .
خسوف 17 آبان 1401 سومین خسوف یا ماه گرفتگی کامل در 18 ماه گذشته و دومین مورد در سال 2022 است که البته آخرین ماهگرفتگی کامل تا سال 2025 نیز محسوب میشود.
در خصوص چیستی پدیده ماه خون باید گفت که زمانی که ماه کامل از میان سایه زمین در فضا عبور میکند، یک ماهگرفتگی کامل روی میدهد. هر ماه، ماه جدید از میان زمین و خورشید عبور میکند و سپس وارد مدار خود در آن سوی زمین میشود تا به ماه کامل بدل شود.