مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
6339
|
واحد خبر مركز |
1401/06/15
213
|
چاپ
ساخت زیستگاههای بادی برای فضانوردان ماموریت ماه
یک شرکت اتریشی، طرحی را به "آژانس فضایی اروپا" ارائه داده است که در آن، ساخت زیستگاههای بادی روی ماه را برای فضانوردان ماموریت ماه پیشنهاد میکند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از isna و به نقل از دیجیتال ترندز، علاقه فزایندهای به ارسال ماموریتهای سرنشیندار به ماه وجود دارد؛ نه تنها برای چند روز همان طور که در برنامه "آپولو"(Apollo) اتفاق افتاد، بلکه برای دورههایی طولانیتر شامل هفتهها یا حتی ماهها. برای یک ماموریت بلندمدت مانند این ماموریت، هر فضانوردی به زیستگاهی نیاز دارد که بتواند طی مدت سپریشده در سطح ماه در آن زندگی و کار کند. بنابراین، نوع جدیدی از ساختارهای مخصوص ماه مورد نیاز است. بهترین راه برای ساختن زیستگاه قمری چیست؟ این پرسشی است که چندین آژانس فضایی و شرکت خصوصی به آن فکر میکنند. "آژانس فضایی اروپا"(ESA) اخیرا ایدهای را به اشتراک گذاشته که ایجاد یک پایگاه بادی قمری است.
ایده این است که سازههای سبکوزنی از پیش ساخته شوند که میتوان آنها را در ابعاد کوچک و مناسب حمل و نقل بستهبندی کرد تا پس از رسیدن سرنشینان به ماه باد شوند. این سازهها زیر چندین متر خاک ماه به نام "رگولیت"(Regolith) مدفون میشوند تا از فضانوردان و تجهیزات آنها در برابر تشعشعات محافظت کنند. روی سطح، آینههایی قرار میگیرند که خورشید را دنبال میکنند و نور آن را به سمت گلخانهای انعکاس میدهند که گیاهان در آن میتوانند برای تولید اکسیژن رشد کنند.
این طرح اخیرا توسط یک شرکت اتریشی به نام "پنوموسل"(Pneumocell)، به آژانس فضایی اروپا ارائه شده است و نسبت به سایر مفاهیم زیستگاهی، مزایای بسیاری دارد. یکی از مزیتهای قابل توجه این طرح، ماهیت سبکوزن سازههای بادی است زیرا محدودیتهای وزنی دقیقی برای پرتاب به فضا وجود دارد و وزن بیشتر، به سوخت بیشتر و موشک بزرگتر نیاز خواهد داشت. مزیت دیگر، ماژولار بودن سیستم است که در صورت نیاز، امکان اضافه کردن ساختارهای مختلف را برای ماموریتهای مختلف فراهم میکند.
پنوموسل در گزارش خود در مورد این پروژه گفت که این زیستگاه را در حال حاضر میتوان با موشکهای موجود پرتاب کرد. در این گزارش آمده است: ما بررسی کردیم که کدام یک از فضاپیماهای موجود را میتوان برای انتقال مواد و فضانوردان به بخشی از ماه که زیستگاه باید در آن ساخته شود، استفاده کرد. در حالی که موشک "استارشیپ"(Starship) شرکت "اسپیس ایکس"(SpaceX) به وضوح میتواند اجزای لازم را به ماه منتقل کند، مفهوم ما میتواند با کمک موشکهای کوچکتری مانند "آریان۶۴"(Ariane-64) در ترکیب با "کاوشگر لجستیک بزرگ اروپایی"(European Large Logistics Lander) محقق شود.
در ادامه این گزارش آمده است که گام بعدی، ساختن نمونه اولیه زیستگاه روی زمین برای بررسی عملکرد آن در شرایط جهان واقعی خواهد بود.