روسیه پرتاب موشکهای "سایوز" از منطقه گویان فرانسه واقع در آمریکای جنوبی را در واکنش به اعمال تحریمهای اروپا در پی حمله به اوکراین متوقف میکند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، آژانس فضایی روسیه موسوم به "روسکاسموس" تمامی پرتابهای موشک "سایوز" از پایگاه فضایی اروپا در گویان فرانسه واقع در آمریکای جنوبی را به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا در پی تهاجم روسیه به اوکراین متوقف میکند.
گویان فرانسه یکی از ناحیههای فرادریایی فرانسه در شمال آمریکای جنوبی در همسایگی کشورهای سورینام و برزیل و در جنوب دریای کارائیب است. گویان فرانسه از شرق و جنوب با برزیل و از غرب با سورینام هممرز است. پایتخت این بخش کاین و زبان رسمی این کشور فرانسوی است. جمعیت این کشور ۲۹۰ هزار و ۱۰۹ نفر و مساحت آن ۸۳ هزار ۵۳۴ کیلومتر مربع و تقریبا به وسعت امارات متحده عربی است.
"دیمیتری روگوزین" رئیس "روسکاسموس" در بیانیهای اعلام کرد: در پاسخ به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه شرکتهای ما، "روسکاسموس" همکاری خود با شرکای اروپایی را در سازماندهی پرتابهای فضایی از پایگاه "کورو" به حالت تعلیق در میآورد و پرسنل خود از جمله خدمه پرتاب تلفیقی از گویان فرانسه را خارج میکند.
روسیه همچنین ۸۷ خدمه خود را از پایگاه فضایی آمریکای جنوبی اروپا در گویان فرانسه که از پرتاب موشکهای سایوز برای "روسکاسموس" و شرکتهای روسی حمایت میکنند، به کشور خود فرا میخواند.
روسکاسموس اعلام کرد: موضوع خروج کارکنان روسی در حال بررسی است. اقدامات روسیه در حالی صورت میگیرد که کشورهای اتحادیه اروپا، ایالات متحده و سایر کشورها تحریمهای اقتصادی شدیدی را علیه روسیه در پی حمله این کشور به اوکراین در روز پنجشنبه ۲۴ فوریه وضع کردهاند.
موشکهای "سایوز" روسیه توسط شرکت ارائهدهنده پرتاب اروپایی موسوم به "آریان اسپیس"(Arianespace) برای پرتاب ماهوارهها از مرکز فضایی "کورو" در گویان فرانسه و همچنین از پایگاه فضایی "بایکونور" واقع در قزاقستان(جایی که روسیه به طور منظم مأموریتهای "سایوز" خود را پرتاب میکند) استفاده میشود.
گفتنی است که جدیدترین موشک "سایوز" از مرکز فضایی گویان در تاریخ ۱۰ فوریه همراه با ۳۴ ماهواره اینترنتی "وانوب"(OneWeb) پرتاب شد.
"آریاناسپیس" مستقر در فرانسه، همچنین از موشک اروپایی "آریان ۵"(Ariane ۵) و موشک "وگا"(Vega) برای پرتابهای کوچکتر از گویان فرانسه استفاده میکند.
پرتاب بعدی "سایوز" توسط "آریاناسپیس" برای پرتاب دو ماهواره ناوبری "گالیلئو" به مدار صورت فلکی "گالیلئو" اتحادیه اروپا در اوایل ماه آوریل برنامهریزی شده بود و اکنون این ماموریت به دلیل کنار کشیدن روسیه تقریباً به طور قطع به تعویق خواهد افتاد.
"تیری برتون" کمیسر اروپا در امور فضایی گفت: تصمیم روسیه برای توقف پرتاب موشکهای "سایوز" با اروپا هیچ خدماتی را برای کاربران ماهوارههای "گالیلئو" یا برنامه ماهوارهای رصد زمین "کوپرنیک" متعلق به اتحادیه اروپا مختل نخواهد کرد.
وی در یک بیانیه گفت: من تأیید میکنم که این تصمیم هیچ پیامدی بر تداوم و کیفیت خدمات صورت فلکی اینترنتی "گالیلئو" و "کوپرنیک" ندارد. این تصمیم روسیه، توسعه مستمر این زیرساختها را نیز به خطر نمیاندازد.
وی افزود که اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن "آماده اقدام قاطعانه" به منظور "حفاظت از این زیرساختهای حیاتی در صورت سنگ اندازی" هستند و اینکه به توسعه موشکهای "آریان ۶" و "وگا C" برای تضمین استقلال استراتژیک اروپا در حوزه پرتابگرها ادامه خواهد داد.
موشک "آریان ۶" موشک جانشین اروپا برای موشک "آریان ۵" است و انتظار میرود اولین پرواز خود را در اواخر سال ۲۰۲۲ انجام دهد. موشک "وگا C" نیز دنباله موشک "وگا" اروپا است که برای رسیدن به مدارهای بلندتر و حمل محمولههای متنوعتر با همان هزینه قبلی طراحی شده است. آژانس فضایی اروپا و "آریاناسپیس" در حال کار بر روی توسعه این دو موشک هستند.
روز جمعه ۲۵ فوریه "جوزف اشباخر" مدیرکل آژانس فضایی اروپا در بیانیهای گفت که مقامات فضایی اروپا به دقت آنچه را که در اوکراین اتفاق میافتد، رصد میکنند و در عین حال هرگونه واکنشی را ارزیابی میکنند. گفتنی است که آژانس فضایی اروپا همکاری نزدیکی با روسیه برای پرتاب کاوشگر "اگزومارس" به مریخ در اواخر سال جاری دارد.
"روگوزین" رئیس "روسکاسموس" علاوه بر لغو پرتابهای موشکهای "سایوز" از گویان فرانسه همچنین اعلام کرد که با توجه به تحریمهای جاری، دیگر احساس یکپارچگی و همکاری نزدیک میان روسیه و آمریکا را در مأموریت برنامهریزی شده روسیه موسوم به "ونرا-دی"(Venera-D) در سیاره زهره ندارد.
وی در بیانیهای جداگانه نوشت که به نظر او هرگونه مشارکت مستمر ایالات متحده در این مأموریت که قرار بود در دهه ۲۰۲۰ پرتاب شود، "نامناسب" است. این در حالی است که دانشمندان ناسا مذاکراتی را با روسیه برای شرکت در ماموریت "ونرا-دی" از سال ۲۰۱۷ آغاز کرده بودند.