1403/04/18 - 1 محرم 1446 - 2024/07/08
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
584 | واحد خبر مركز | 1385/09/07 1622 | چاپ

خواهر دوقلوی زمین شناسایی شد

چه اتفاقی برای زهره افتاد که چنین شرایط خصمانه‌ای در برابر هر نوع شکلی از حیات در پیش گرفته است؟ برای پاسخ به این پرسش در حال حاضر ناسا بر روی فضاپیمایی به نام "وسپر" کار می کند ...
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "NASA" ، این فضاپیما که در مارس ‌2015 در مدار زهره قرار می گیرد، مجهز به ابزاری است که جو این سیاره را در طی دو سال مورد بررسی قرار می دهد.
سیاره زهره تقریبا هم اندازه زمین است و به همین دلیل به خواهر دوقلوی زمین معروف است. نسبت به زمین، زهره حدودا ‌30 درصد به خورشید نزدیک تر است و در آغاز عصر فضا دانشمندان معتقد بودند که جو ابری این سیاره احتمالا جنگلی با شرایط فراوان زیست محیطی را از دید ما پنهان کرده است. هرچند هنگامی که در سال ‌1960 ماهواره های امریکایی و روسی زهره را دیدند، روشن شد که این سیاره توانایی حمایت و حفظ شرایط زیستی را ندارد.
فضاپیما، شرایط زهره را مانند بیابان داغی توصیف کرد که سطح بدون آب آن تحت فشار جوی تقریبا ‌100 برابر فشار وارد بر زمین قرار گرفته است.
ابرهای موجود در آن دارای قطرات اسید سولفوریک هستند و درجه حرارت آن ‌800 درجه فارنهایت است که برای ذوب قلع هم کافی است. تحت چنین شرایطی هر شکلی از حیات می سوزد و از بین می رود.
با این حال، ممکن است زمین و زهره در زمان کوتاهی بعد از تشکیل دارای شرایط یکسانی بوده باشند.
چین گوردون مدیر تحقیق این ماموریت پیشنهادی در مرکز فضایی "گودارد" ناسا می گوید: حل این معما به کمک ماموریت وسپر می تواند پاسخی برای این باشد که چرا این دو سیاره، زهره و زمین، با این که تحت شرایط تقریبا یکسانی بوجود آمده اند، در حال حاضر دارای تفاوت های زیادی هستند.
وسپر ترجمه لاتین "ستاره شامگاهی" یا همان زهره است. این ماموریت ناسا برای شناخت مواد تشکیل دهنده جو این سیاره و چگونگی تغییراین جو است. درک این مطلب راهی برای کمک به دانشمندان در دانستن این موضوع است که چگونه جایی که می توانست بهشت باشد تبدیل به جهنمی سوزان شد.
طرح پیشنهادی وسپر در میان طرح های بی شماری در پاسخ به طرح اکتشافی ناسا در اپریل ‌2006 بود. ناسا از میان این طرح ها، سه طرح از جمله وسپر را انتخاب کرد. به عنوان یک ماموریت جدید، گروه وسپر، ‌2/1 میلیون دلار برای پیشبرد این طرح دریافت خواهند کرد.
در صورت ادامه این طرح، وسپر بایستی ماموریتش را که شامل بایگانی و تحلیل داده ها است، با مبلغ کمتر از ‌425 میلیون دلار کامل کند.
پروژه وسپر در صورت تصویب، زهره را برای دو روز مورد بررسی قرار می دهد. هر روز زهره معادل ‌243 روز زمین است. زهره به قدری آهسته می چرخد که روز آن از سالش طولانی تر است (هر یک سال زهره برابر ‌7/224 روز زمین است).
ماموریت وسپر به بررسی چگونگی تکامل جوی زهره از آغاز پیدایش (مشابه با زمین) تاکنون (متناقض با زمین) اختصاص دارد. پاسخ به این پرسش به آگاهی از تغییرات آب و هوای زمین نیز کمک می کند.
اگرچه زهره به آهستگی می چرخد، ابرهایی که آن را می پوشانند با سرعت ‌200 مایل در ساعت حرکت می کنند. به این مساله "چرخش بیش از حد" می گوییم که دانشمندان علاقه مند به شناسایی عامل ایجاد آن هستند.
این ابرهای در حال چرخش گردبادهایی را ایجاد می کنند که مانند توفان های توامی هستند که پهلو به پهلو در هر قطب وجود دارند. دانشمندان علاقه مند به دانستن مسائلی از این قبیل هستند که چرا و تحت چه شرایطی این طوفان ها ایجاد می شوند و آیا واکنش های شیمیایی مشابه با واکنش های شیمیایی که در زمین اتفاق می افتد و سبب تشکیل سوراخ لایه ازون می شود، در زهره هم اتفاق می افتد یا خیر.
ماموریت دیگر وسپر بررسی تغییرات طولانی در ترکیبات دی اکسید سولفورموجود در جو زهره و در نتیجه وجود آتشفشان های فعال در زهره است.
بخش عمده ای از جو زهره از دی اکسید کربن تشکیل شده است که انتظار می رود نور خورشید آن را به منواکسید کربن و اکسیژن تجزیه کند. این مساله تا به حال در مقیاس وسیع اتفاق نیفتاده است، در غیر این صورت دانشمندان موفق به رویت آن می شدند. ولی از آنجایی که عامل شیمیایی ناشناخته ای شرایط جوی آن را ثابت نگه می دارد، تاحدودی صحت این مسئله تایید می شود.
ماموریت وسپر، تکمیل ماموریت های گذشته و ماموریت های در حال حاضر است؛ مانند فضاپیمای "سریع‌السیر زهره" آژانس فضایی اروپا ، که ‌11 آوریل ‌2006 به زهره رسید و به مدت دو روز زهره که معادل ‌486 روز زمین است، آن را بررسی کرد.
وسپر در مارس ‌2015 وارد مدار زهره می شود. با بررسی جو این سیاره در زمان های متفاوت، دانشمندان می توانند رکورد کامل تری از چگونگی تغییرات جوی آن داشته باشند.
اگر پروژه وسپر تصویب شود، مرکز گودارد آن را به مرحله اجرا می گذارد. ناسا بعد از مرور جزئیات این پروژه احتمالا تحقیقات بیشتری انجام خواهد داد. تصمیمات در مورد این که کدام یک از مراحل ماموریت پیشرفت بیشتری داشته‌اند، در سال آینده اتخاذ می شوند.
رخداد نجومی امروز