مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
58
|
اخبار |
1383/06/31
929
|
چاپ
دانشمندان به شواهد جدیدی در زمینه وجود حیات در مریخ دست یافتند
فضاپیمای اروپایی «مارس اکسپرس» در تلاش برای یافتن آثار وجود حیات در مریخ، شواهد تازه و وسوسه انگیز دیگری در این زمینه فراهم کرده است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از شبکه خبری بی بی سی، یکی از ابزار این فضاپیما به نام «طیف سنج سیارهای فوریه» نشان داده است که نواحی مشخصی از مریخ، غنی از دو ماده متان و آب است. این دو ماده به وجود ارگان های زنده ارتباط تنگاتنگ دارند.
آب عمدتا از عوامل اصلی پیدایش حیات فرض می شود. در مقابل موجودات زنده گاز متان تولید می کنند.
بدین ترتیب این نتیجه گیری مارس اکسپرس که برخی نواحی مریخ از این دو ماده غنی است به این وسوسه دامن می زند که باور کنیم بالاخره نشانه وجود نوعی حیات زیر سطح مریخ به دست آمده است.
اما متاسفانه این شواهد قطعی نیست. متان ممکن است به شیوه های دیگری غیر از فعالیت موجودات زنده تولید شود.
این نواحی ممکن است محل فعالیتهای آتشفشانی که آب و متان را به سطح می راند، باشد.
برخی دانشمندان، به خصوص در آمریکا که رقیب اصلی اروپا در این رقابت فضایی است، نسبت به قابلیت مارس اکسپرس در اندازه گیری دقیق گاز متان تردید دارند.
با این حال رفته رفته با فاش شدن هرگونه اطلاعات و جزئیات تازه ای درباره وجود گاز متان در مریخ هیجان جامعه علمی تشدید می شود.
این گاز یک ماده بی ثبات است و به سرعت پس از چند دهه نابود می شود، بنابراین باید منبعی در مریخ وجود داشته باشد که به تولید آن ادامه می دهد. پرسش بزرگ این است که چه منبعی؟
پاسخ این پرسش را ممکن است راداری به نام «مارسیس» که در مارس اکسپرس تعبیه شده است فراهم کند.
اما دانشمندان هنوز این رادار را به کار نگرفتهاند زیرا از آن بیم دارند که گشودن آنتن بزرگ آن به فضاپیما آسیب برساند.
اما سایر ناظران، به ویژه آمریکایی ها، معتقدند که تنها فرود آوردن یک کاوشگر ویژه برای جستجوی متان بر سطح مریخ، آن هم دقیقا در نقطه درست است که به ما خواهد گفت که منبع گاز متان موجودات زنده هستند یا این که این ماده تنها در اثر حرارت متصاعد می شود.
------
Isna.ir