1403/09/03 - 20 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/23
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
5400 | واحد خبر مركز | 1399/09/19 322 | چاپ

برخورد صعودگر کاوشگر "چانگ ای ۵ " با ماه

وسیله صعودگر کاوشگر "چانگ ای ۵" چین که نمونه‌های گرانبهای جمع آوری شده از سطح ماه را به مدار ماه منتقل می‌کرد، روز دوشنبه پس از اتمام عملیات خود در این ماموریت بنابر فرمان مرکز کنترل به ماه اصابت داده شد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از isna و اسپیس نیوز، "برنامه اکتشاف ماه چین"(CLEP) روز سه‌شنبه اعلام کرد: مرکز کنترل ماموریت در ساعت ۵:۵۹ بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی دوشنبه(۲:۲۹ بامداد سه‌شنبه به وقت تهران) دستوراتی را به کاوشگر ارسال کرد و در نتیجه وسیله صعودگر این کاوشگر ساعت ۶:۳۰ عصر به وقت منطقه زمانی شرقی(سه بامداد به وقت تهران) با ماه برخورد کرد.
 این برخورد در صفر درجه طول جغرافیایی و ۳۰ درجه جنوبی رخ داده است. مختصات گزارش شده حاکی از آن است که برخورد بین دهانه‌های برخوردی باستانی "رجیومنتانوس"(Regiomontanus) و "ولتر"(Walther ) در ناحیه ارتفاعات جنوبی است.
صعودگر یک مولفه مهم در مأموریت پیچیده ۲۳ روزه این کاوشگر برای جمع آوری نمونه‌های ماه و تحویل آنها به زمین بود. این کاوشگر از بالای سطح نشین "چانگ ای ۵" در "اقیانوس طوفان‌ها" در تاریخ سه دسامبر جدا شد و حدود دو کیلوگرم نمونه ماه جمع‌آوری شده توسط کاوشگر مذکور را با خود برداشت. این کاوشگر همراه صعودگر مذکور در تاریخ ۱ دسامبر به همراه یکدیگر روی ماه فرود آمده بودند.
در پنج دسامبر کاوشگر با موفقیت اولین تلاش برای اتصال خودکار در مدار ماه را به پایان رساند. این عملیات اجازه انتقال نمونه‌ها را به کپسول ورود مجدد متصل به مدارگرد چانگ ای ۵ داد. اتصال، لحظه‌ای حیاتی در ماموریت بازگشت نمونه بود. در حالی که صدها آزمایش و شبیه‌سازی روی زمین انجام شده بود اما عملیات اتصال ۳۸۰ هزار کیلومتر دورتر انجام شد.
طی این ماموریت مدارگرد "چانگ ای ۵" در مدار ماه باقی می‌ماند و منتظر یک پنجره برای ترک آنجا و ورود به زمین است که در صورت انجام این عملیات پس از ۱۱۲ ساعت در مغولستان داخلی ورود خواهد آمد. رسانه‌های دولتی چین اعلام کردند که عملیات ورود کاوشگر به زمین طی روزهای آینده انجام خواهد شد و انتظار می‌رود حدود ساعت ۹:۵۰ شب شنبه به وقت منطقه زمانی شرقی(۶:۲۰ صبح یکشنبه به وقت تهران) این عملیات آغاز شود.
به نظر می‌رسد که این برخورد در سمت پنهان ماه رخ داده باشد و مدارگرد شناسایی ماه ناسا(که ساعاتی پس از فرود از سطح نشین چانگ ای ۵ و وسیله صعودگر آن تصویربرداری کرد) برای مشاهده در مدار نبوده است. چین در حال حاضر سه سطح نشین عملیاتی روی ماه دارد اما مشخص نیست که آیا آنها می‌توانند آزمایشات مربوط به این برخورد را انجام دهند یا خیر.
"چانگ ای ۳" که هفت سال پیش در ناحیه دریای رگبارها(Mare Imbrium) ماه فرود آمد بازنشسته شده است اما دارای یک میکروترازوی بلور کوارتز چسبناک است که برای تشخیص گرد و غبار استفاده شده بود. سطح نشین چانگ ای ۵ نیز  پس از پرتاب صعودگر همچنان فعال است. کاوشگر "چانگ ای ۴" نیز در خواب زمستانی است و در همین حال خورشید برفراز محل قرارگیری آن در دهانه "ون کارمن" در سمت پنهان ماه، طلوع می‌کند.