1403/09/02 - 19 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/22
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
50 | اخبار | 1383/05/31 1109 | چاپ

عصر راه شیری به کمک دو ستاره رقم زده شد

ستاره شناسان با اندازه گیری برخی خصوصیات دو ستاره دوردست در کهکشان راه شیری موفق شده اند عمر این کهکشان را رقم بزنند.
به گزارش سرویس بین‌الملل ایسنا به نقل از شبکه خبری بی بی سی، تیمی از محققان که با موسسه «وی ال تی» (Very Large Telescope) در شیلی کار می کند در پی تحقیقات اخیر خود عمر کهکشان راه شیری را 13 میلیارد و 600 میلیون سال رقم زده است. میزان خطای این محاسبه800 میلیون سال - کمتر یا بیشتر - است.
این رقم با اندازه گیری میزان عنصر بریلیوم در این دو ستاره که در یک خوشه کروی از ستارگان قرار دارند بدست آمده است.
میزان عنصر بریلیوم موجود در ستاره ها با گذر زمان افزایش می یابد، بنابراین می توان از آن به عنوان یک «ساعت کیهانی» برای محاسبه عمر آنها استفاده کرد.
پژوهشگران دو ستاره به نام های «ای 0228» و «ای 2111» در خوشه کروی «ان جی سی 63 97» را مطالعه کردند.
برخی از قدیمی‌ترین ستاره‌های راه شیری در خوشه های بزرگ ستارگان به ویژه خوشه های کروی یافت می شود.
تمامی ستارگان موجود در این خوشه ها، همزمان و از یک سحاب واحد آسمانی متولد شده اند. اما اینها نخستین نسل از ستارگانی نیستند که در کهکشان راه شیری تشکیل شده‌اند.
این ستاره ها حاوی مقدار اندکی از عناصر پیچیده شیمیایی هستند که به اعتقاد دانشمندان در نسلی حتی قدیمی‌تر از ستارگان عظیم تشکیل شده است. نسل قدیمی تر ستارگان عظیم پس از سپری کردن عمری کوتاه و فعال، طی یک ابرنواختر منفجر شده و موادی که در اثر این انفجار در فضا متراکم می‌شود به تولد نسل تازه‌تر ستارگان که در خوشه‌های کروی یافت می‌شود منجر می شود.
اخترشناسان موفق نشده‌اند ستارگان کم جرمتر از این نسل اول را که برخی از آنها هنوز می درخشند بیابند بنابراین نمی توانند زمان تشکیل آنها را مستقیما رقم بزنند؛ اما یک تیم بین المللی از ستاره شناسان با اندازه گیری مقدار بریلیوم موجود در دو ستاره کم نور در داخل خوشه کروی «ان جی سی 6397» اختلاف زمانی میان تشکیل نخستین نسل ستارگان کهکشان راه شیری و تشکیل ستارگان این خوشه کروی را تعیین کردند و به رقم 200 تا 300 میلیون سال دست یافتند.
مدل های علمی در زمینه نحوه تکامل ستارگان به ما می گوید که عمر ستارگان خوشه «ان جی سی 6397»، 13 هزار و 400 میلیون سال با میزان خطای800 میلیون سال است.
به این ترتیب دانشمندان عمر راه شیری را 13 هزار و 600 میلیون سال رقم زدند.
نتایج این مطالعه قرار است در یکی از شماره های آتی نشریه «نجوم و اخترفیزیک» منتشر شود.
-------
Isna.ir