1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
494 | واحد خبر مركز | 1385/05/28 874 | چاپ

سفینه آتلانتیس پنجم شهریور ماه پرواز می‌کند ـ 28

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از ایرنا ، سازمان هوانوردی و فضایی آمریکا اعلام کرد سفینه رفت و برگشت "آتلانتیس" روز پنجم شهریور ماه با شش سرنشین به سوی ایستگاه فضایی بین‌المللی پرواز خواهد کرد.
به گزارش سایت اینترنتی "newscientist"، در صورت عملی نشدن پرواز "آتلانتیس" در روز پنجم شهریور، این سفینه تا روز شانزدهم همین ماه برای پرواز خود زمان خواهد داشت.
سازمان "ناسا" هم‌اکنون در حال بررسی میزان ثبات پوشش مورد استفاده در بدنه مخزن سوخت این شاتل است، زیرا جدا شدن حتی قطعاتی کوچک از این پوشش در پی فشار و لرزشهای شدید در هنگام پرواز سفینه می‌تواند سبب برخورد این پوششهای جدا شده با عایقهای حرارتی بدنه شاتل و آسیب دیدگی آن شود که این امر خود می‌تواند آسیب پذیری سفینه در هنگام بازگشت به جو زمین را به دنبال داشته باشد.
وقوع حادثه‌ای مشابه برای سفینه رفت و برگشت "کلمبیا" در فوریه سال2003 سبب منهدم شدن این شاتل در هنگام بازگشت به جو زمین و مرگ هفت سرنشین آن شده بود.
علاوه بر این مطلب، "ناسا" بررسی استحکام پیچهای مورد استفاده در بدنه شاتل "دیسکاوری" را نیز به شکل جدی دنبال می‌کند. بررسی‌های قبلی کارشناسان "ناسا" نشان داده بود پیچهای نگه‌دارنده یکی از آنتهای ارتباطی موجود در بدنه شاتل تقریبا باز شده که در صورت عدم شناسایی این ایراد، امکان از جا درآمدن آنتن در پی تکانهای شدید لحظه پرتاب سفینه وجود داشته است.
عمر شاتلهای "ناسا" هم‌اکنون به 25 سال رسیده و در تمامی این سالها ناوگان شاتلها با همین پیچها و اتصالات به پرواز درآمده‌اند.
پرواز شاتل "آتلانتیس" سومین پرواز شاتلهای "ناسا" پس از انهدام شاتل "کلمبیا" محسوب می‌شود. سازمان "ناسا" در دو پرواز اخیر که توسط شاتل "دیکساوری" صورت گرفتند تلاش کرد با استفاده از روشهای جدید، وضعیت سلامت شاتل را پس از پرواز زیرنظر بگیرد.
بر همین اساس کارشناسان مرکز کنترل پرواز شاتل با دوربینهای متعدد از بدنه شاتل در لحظات پرواز تصویربرداری می‌کنند و خود خدمه شاتل نیز در مدار زمین با استفاده از دوربینهای سفینه آسیب دیدگی‌های احتمالی سفینه را بررسی می‌کنند و به علاوه سفینه در هنگام رسیدن به ایستگاه فضایی بین‌المللی و پیش از کناره گرفتن در آن، توسط دوربینهای این ایستگاه جهت شناسایی آسیب دیدگی‌های احتمالی عایق‌های حرارتی زیر بدنه مورد بازرسی قرار می‌گیرد.
پرواز شاتل "آتلانتیس" نخستین ماموریت شاتلهای "ناسا" از سال2002 تاکنون برای ادامه روند ساخت ایستگاه فضایی در فضا خواهد بود. در این ماموریت "آتلانتیس" دو آنتن خورشیدی بزرگ را برای اتصال به ایستگاه فضایی با خود به فضا خواهد برد که با استفاده از این آنتنهای خورشیدی ظرفیت تولید برق در این ایستگاه دو برابر خواهد شد.
به علاوه در این ماموریت یک سازه 5/17 تنی به بدنه ایستگاه متصل خواهد شد که در آینده آزمایشگاه‌های فضایی اروپا و ژاپن در این سازه نصب خواهند شد.
شش خدمه "آتلانتیس" در طول ماموریت فضایی یازده روزه خود چندین راه‌پیمایی فضایی را برای نصب تجهیزات یاد شده در ایستگاه فضایی انجام خواهند داد.
سازمان "ناسا" قصد دارد با استفاده از 16 ماموریت شاتلها تا سال 2010 کار ساخت ایستگاه فضایی بین‌المللی را به پایان برساند که پرواز "آتلانتیس" اولین مورد از این 16 ماموریت است.