مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
488
|
واحد خبر مركز |
1385/05/18
939
|
چاپ
تلسکوپ هابل برای اولین بار ستاره ای را در مجاور سیاره ای دوردست یافته است ـ 18
تلسکوپ هابل برای اولین بار ستاره ای را در مجاور سیاره ای دوردست به وسیله پدیده "میکرولنزینگ" یافته است .
"میکرولنزینگ" هنگامی رخ می دهد که یک ستاره مقابل ستاره ای دیگر قرار می گیرد و ستاره پیش زمینه نور تابیده شده از ستاره پس زمینه را تقویت کرده و می تاباند (یعنی به حالت عدسی عمل می کند) .
نور تابیده شده از ستاره ای که در پس زمینه قرار دارد می تواند اطلاعاتی از ستاره پیش زمینه و یا سیاراتی که در نزدیکی آن قرار دارند را در اختیار ما قرار دهد .
به هر حال بدون تجزیه و تحلیل نور تابیده شده از ستاره پس زمینه ، شناسایی سیاره نزدیک آنها کمی مشکل است .
به طور کلی قدرت تلسکوپ هابل برای شناسایی ستاره های پس زمینه (ستاره های میزبان) در منظومه شمسی طراحی شده است .
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت هابلبه گفته مدیر تیم هابل "دیوید بنت" ، "تشخیص یک سیاره ای که اطلاعات آن به روش میکرولنزینگ به دست می آید بسیار دشوار است" .
ستاره کشف شده جدید OGLE-2003-BLG-235L/MOA-2003-BLG-53L نام دارد که یک سیاره نیز در نزدیکی خود دارد که در سال 2003 با پدیده میکرولنزینگ توسط تلسکوپ های زمینی کشف شده است . این روش هنگامی کمک می کند که امواج رسیده از ستاره ای آنقدر ضعیف است که به تنهایی قابل دریافت نیست ولی هنگامی که بوسیله نور یک ستاره دیگر تقویت شده و تابیده می شود قابل دریافت و حاوی اطلاعات چشمگیری می باشد .
اگر ستاره ای دقیقاً از مقابل ستاره ای دیگر عبور کند ، هنگامی که مقابل یکدیگر قرار می گیرند ، میدان گرانشی ستاره پیش زمینه مانند یک عدسی غول پیکر عمل کرده و نور ستاره پس زمینه را تقویت کرده و می تاباند .
یک سیاره در نزدیکی ستاره ای که در پیش زمینه قرار دارد ، با استفاده از نور تابیده شده از آن ستاره می تواند خود را نشان دهد ، در غیر این صورت تشخیص آن سیاره به وسیله تلسکوپ کمی دشوار است .
پدیده میکرولنزینگ حدود چند ماه و زمانی که بتوان با نور ستاره پشت زمینه سیاره را تشخیص داد حداقل چند ساعت و حداکثر چند روز می باشد .
قدرت بالای تلسکوپ هابل این امکان را به تیم بررسی داده است تا بتوانند از میان فضای پر ستاره مرکز کهکشان نور این دو ستاره را تجزیه کرده و اطلاعاتی را دریافت کنند . مقدار نور دریافت شده از ستاره پیش زمینه 20 درصد پر نور تر از انتظار بوده است که بخاطر نور ستاره پیش زمینه بوده است . هابل خود به تنهایی قدرت تجزیه دو ستاره را از یکدیگر ندارد ولی با استفاده از تکنولوژی پیشرفته توانایی آن را دارد تا بتواند عکس های رنگی از دو ستاره بگیرد که با تجزیه و تحلیل آنها بتوان دو ستاره را از یکدیگر تمیز داد . در حال حاضر فاصله دو ستاره از یکدیگر 0.7 میلی ثانیه قوصی است .
محققان می گویند که جرم ستاره تازه کشف شده در پس زمینه نسبت به خورشید بسیار بیشتر است (تقریباً 63 درصد بیشتر از خورشید) در حالی که ستاره پیش زمینه فقط 30 درصد جرم خورشید را داراست . فاصله این ستاره 19000 سال نوری می باشد که سیاره کشف شده به دور آن می گردد.
جرم سیاره کشف شده 2.6 برابر سیاره مشتری است .
نتایج بدست آمده حاکی از آن است که این سیاره با مداری هم اندازه با مدار مشتری در حال گردش به دور این ستاره می باشد .