دانشمندان میگویند که اخیرا آثاری از یخ روی ماه یافت شده است و این نشان میدهد که برخی از لایههای یخ در این کره تازه تر هستند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا، و به نقل از دیلیمیل، کارشناسان به تازگی اعلام کردهاند که قدمت تمام یخهای موجود در قطب جنوب سایهدار ماه متعلق به میلیاردها سال پیش است ولی برخی از آنها ممکن است جدیدتر باشند.
دهانههای برخوردی کوچک ماه که لبههای تیزتری دارند، حاوی یخهایی هستند که از دیگر یخهای موجود در دیگر دهانههای ماه تازهتر و جدیدتر هستند.
تصور میشود که این دهانهها اثرات شهابسنگها باشند و یا به طور بالقوه در اثر فعالیتهای آتشفشانی در زیر سطح ماه ایجاد شده باشند.
محققان میگویند که بررسی این دهانههای کوچک پنجرهای جدید از کاوش ماه را باز میکند و میتواند ذخیره سوختی فرودگرهای قمری آینده را تامین کند.
دانشمندان تخمین زدهاند که این دهانهها ۳.۱ میلیارد سال پیش تشکیل شدهاند.
"آریل دویچ" فارغالتحصیل دانشگاه براون گفت: این یافته بسیار شگفتآور بود. زیرا در گذشته ما شاهد این نبودهایم که یخها در دهانههای برخوردی جوانتر وجود داشته باشند.
وی افزود، سن این ذخایر یخی میتواند نکاتی راجع به منشا این یخها به ما بگوید که این نکات هم به ما کمک میکند راجع به منابع و توزیع آب در درون منظومه شمسی اطلاعاتی ارزشمند کسب کنیم.
"آریل دویچ"در پروژه خود با "جیم هد" استاد دانشگاه براون و "گروگری نومن" از مرکز پرواز فضایی گادارد ناسا همکاری کرد.
این محققان از اطلاعات "مدارگرد شناسایی ماه" استفاده کردند که از سال ۲۰۰۹ میلادی تاکنون در حال گردش به دور ماه است.
در نتیجه دریافتند که بیشتر ذخایر یخ موجود در دهانههای برخوردی بزرگ، ۳.۱ میلیارد سال پیش تشکیل شدهاند ولی از آنجا که یخ نمیتواند قدیمیتر از دهانه باشد، پس سن یخها کمتر است.
محققان گفتهاند که اگر سن یخها با هم متفاوت باشد، پس منابع آنها هم از یکدیگر فرق دارد.
یخهای قدیمیتر میتواند مربوط به دنبالهدارها و سیارکها باشد که با اصابت به ماه روی آن دهانههایی ایجاد کردهاند.
محققان امیدوارند که پروژه "آرتمیس" ناسا که انسانها را به ماه بازخواهد گرداند، میتواند به پاسخ این سوالات کمک کند.