رئیس مرکز فضایی ماهدشت از ایجاد یک شبکه نجومی مشترک میان ایران، پاکستان و پرو در مرکز فضایی ماهدشت خبر داد و گفت: در این مرکز اجرام و پسماندهای فضایی که ممکن است برای زمین خطراتی به دنبال داشته باشند تا عمق دو هزار کیلومتری رصد میشود.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا، سیدمحمدرضا ابراهیمی با بیان اینکه مرکز فضایی ماهدشت یک مرکز فضایی ملی است، گفت: این مرکز از سال ۱۳۵۳ به منظور دریافت تصاویر ماهوارهای ایجاد شد، ولی در سالهای اخیر فعالیت آن افزایش داشته است.
ابراهیمی با بیان اینکه در زمان تأسیس ایستگاه فضایی ماهدشت، قرار بود این مرکز به ۳۳ کشور منطقه دیتای ماهوارهای ارائه کند، افزود: در حال حاضر عمده فعالیتهایی که در مرکز ماهدشت انجام میشود، دریافت دادههای ماهوارهای است، در حال حاضر یک سری تصاویر ماهوارهای به وسیله آنتنها دریافت میشود که در هواشناسی کاربرد دارد و از این طریق روزانه ۴۸ پوشش از کشور داریم.
دیتاسنتر ملی در مرکز ماهدشت ایجاد میشود
وی ادامه داد: اکنون در حال ایجاد یک دیتاسنتر ملی در مرکز ماهدشت هستیم که دادههای ماهوارهای در آن نگهداری میشود و در زمینه نقشههای کاربری اراضی، پوششهای گیاهی، نقشههای کشاورزی و … کاربرد دارد.
رئیس مرکز فضایی ماهدشت با بیان اینکه در مرکز فضایی ماهدشت اقداماتی در راستای پایش ماهوارهای زمین هم صورت میگیرد، گفت: در این زمینه پایشهایی از گرد و غبار، سبزینگی، برف، بدنههای آبی، کشند سرخ، آتشسوزی و آثار حاصل از زلزله را داریم.
وی افزود: ما با پهنای باند مخابراتی که داریم، به سرعت میتوانیم ارتباطات را در مناطق بحرانی برقرار کنیم تا در زمینه مدیریت بحران و پزشکی از راه دور مورد استفاده قرار گیرد.
پایش دریاچهها و تالابهای کشور
ابراهیمی از پایش دریاچهها و تالابهای کشور در مرکز فضایی ماهدشت خبر داد و گفت: در این مرکز به صورت مستمر دریاچه ارومیه پایش میشود و اطلاعاتی از سطح اشغال آب و همچنین پسروی و پیشروی آب این دریاچه در اختیار دستگاههای مرتبط قرار میگیرد، علاوه بر این دریاچههای مهارلو، بختگان و هامون هم در این مرکز پایش میشود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: علاوه بر این اقدامات، نقشههای پوشش کاربری اراضی و تغییرات شهری هم در این مرکز تهیه میشود؛ چند پروژه هم در این زمینه در خصوص گندم و جو انجام شد.
رئیس مرکز فضایی ماهدشت اضافه کرد: این مرکز دارای آزمایشگاه ملی سنجش از دور است، در این آزمایشگاه تستهای اندازهگیری سنجندههای ماهواره انجام میشود، سنجندههای ماهوارهای که اخیراً پرتاب شد هم در این آزمایشگاه اندازهگیری شد.
ابراهیمی افزود: ما در زمینه مخابرات ماهوارهای در حال فعالیت هستیم و پهنای باند را در اختیار شرکتهای خدمات ماهوارهای قرار میدهیم، ارتباطات بانکی، ارتباطات کارت سوخت، ارتباطات روستایی و… توسط ماهواره ما انجام میشود؛ همچنین از این طریق ارتباط نزدیک به هزار روستا هم برقرار شده است.
وی به فعالیتهای نجومی مرکز فضایی ماهدشت هم اشاره و خاطرنشان کرد: مرکز فضایی ماهدشت با دو رصدخانه که یکی از آنها بینالمللی است و با سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه مشارکت دارد و از این طریق یک شبکه ایجاد شده که در ایران، پاکستان و پرو است.
وی افزود: در این زمینه اجرام آسمانی را شناسایی میکنیم، به عنوان نمونه پسماندهایی که در فضا وجود دارند و ممکن است برای زمین خطر داشته باشند را تا عمق هزار کیلومتری به ابعاد ۱۰ سانتیمتر و تا عمق دو هزار کیلومتری به ابعاد ۲۰ سانتیمتر شناسایی میکنیم.
ابراهیمی ادامه داد: ما در چند سال اخیر درهای مرکز فضایی را به روی مردم باز کردهایم تا موضوع فناوری فضایی در جامعه گسترش بیشتری پیدا کند، ما در سال ۹۷ بیش از ۳۲۰۰ نفر ساعت بازدیدکننده داشتهایم و میزبان ۱۴ مدرسه، ۱۰ دانشگاه و ۲۲ دستگاه بودهایم.
ایجاد مرکز ناوبری با همکاری چین
ایجاد پارک فناوری فضاپایه و موزه فضایی در دستور کار
وی در خصوص برنامه آینده این مرکز گفت: ما در آینده میخواهیم مرکز فضایی ماهدشت را به برند فضایی کشور تبدیل کنیم، علاوه بر این ایجاد سایت کالیبراسیون میدانی، مرکز پژوهشهای سنجش از دور و ایجاد مجتمع آموزشی فضایی بینالمللی از برنامههای ماست و مجتمع آموزشی فضایی بینالمللی باید راهاندازی شود چون ما جزو چند کشوری هستیم که کل چرخه فضایی را در اختیار داریم.
ابراهیمی در پایان از برنامه این مرکز برای ایجاد مرکز ناوبری با همکاری چین خبر داد و گفت: ایجاد پارک فناوری فضاپایه و موزه فضایی هم در دستور کار قرار دارد.