1403/09/03 - 20 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/23
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
4602 | واحد خبر مركز | 1397/12/15 818 | چاپ

ثبت پدیده‌های نجومی در یک ماراتن آسمانی

منجمان آماتور با شرکت در ماراتن نجومی "مسیه" علاوه بر رصد اجرام غیر ستاره‌ای آسمان از پدیده‌های نجومی عکاسی خواهند کرد و آثار آنها مورد داوری قرار خواهد گرفت.

کیارا عباس‌زاده، دبیر اجرایی ماراتن مسیه در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه این ماراتن یک رقابت در حوزه نجوم است که از چندین سال قبل در کشور برگزار می‌شود، افزود: در این رقابت عده‌ای از منجمان آماتور در طول یک شب تلاش می‌کنند تا یکسری از اجرام غیر ستاره‌ای را از فهرست مسیه و سایر فهرست‌هایی که این اجرام را دارند، از شب تا صبح رصد کنند.

وی با بیان اینکه این رقابت در سال جاری در دو بخش برگزار خواهد شد، اظهار کرد: در بخش"کلاسیک" ۱۱۰ جرم فهرست "شارل مسیه" و بخش "پیشرفته" علاوه بر اجرام فهرست مسیه، اجرام سایر فهرست‌ها را تا سپیده دم روز بعد رصد خواهند کرد.

به گفته وی، شرکت در بخش پیشرفته تنها با تلسکوپ‌های بزرگ‌تر از ۶ اینچ و در بخش مبتدی با تلسکوپ‌های بزرگ‌تر از ۴ اینچ و دوربین دوچشمی با قطر عدسی بزرگ‌تر از ۶۰ میلی‌متر امکان‌پذیر است.

دبیر اجرایی ماراتن مسیه با بیان اینکه این رقابت نجومی در روزهای پنج‌شنبه و جمعه ۱۶ و ۱۷ اسفندماه جاری برگزار خواهد شد، یادآور شد: برندگان این ماراتن در صبح روز جمعه معرفی شده و جوایزی به آن‌ها اعطا خواهد شد.

عباس‌زاده با بیان اینکه این ماراتن به غیر از بخش‌های رقابتی بخش‌های دیگری را نیز شامل می‌شود، یادآور شد: بخش عکاسی نجومی از دیگر بخش‌های این رقابت نجومی است که در آن علاوه بر رقابت عکاسان نجومی، دوره آموزشی نیز برگزار می‌شود. در این بخش عکاسان نجومی آسمان شب حضور دارند که علاوه بر داوری آثار، آموزش‌هایی را نیز ارائه می‌دهند.

وی آموزش نجوم را از دیگر بخش‌های این ماراتن نام برد و یادآور شد: افرادی که با اجرام آسمانی آشنایی ندارند با حضور در این ماراتن این فرصت را خواهند داشت تا در کنار منجمان آماتور خبره آموزش‌های لازم را در زمینه آسمان شب و آشنایی با نجوم دریافت کنند.

به گفته وی این ماراتن در زواره استان اصفهان و در کنار بقعه "شیخ رجب برسی" با همکاری مرکز ادیب اصفهان برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، شارل مسیه (Charles Messier) ستاره‌شناس فرانسوی بود و شهرت وی به دلیل فهرست کردن ۱۰۳ جرم آسمانی است که به نام خود این اجرام را مسیه نامید، ضمن آنکه گودالی در کره ماه به افتخار او نامگذاری شده است.

وی در سال ۱۷۵۸ هنگامی که متصدی رصدخانه نیروی دریایی پاریس بود، دنباله‌دار هالی را رصد و گزارش رصد خود را به مرکز رصد دنباله‌دارها در پاریس ارسال کرد. وی در قرن هجدهم فهرستی از اجرام غیر ستاره‌ای شامل کهکشان‌ها، خوشه‌های ستاره‌ای و سحابی‌ها را ارائه کرد و بیشتر اجرام فهرست مسیه از زیباترین مناظر آسمان شب به شمار می‌روند.

ماراتن مسیه نیز به یاد شارل مسیه برگزار می‌شود و منجمان آماتور در رقابت مسیه از شامگاه تا صبحگاه روز بعد در رقابتی مسالمت‌آمیز به رصد و ثبت ۱۱۰ جرم فهرست مسیه خواهند پرداخت.