تصاویر فوران آتشفشانی غولپیکر بر روی قمر"آیو"(Io) سیاره مشتری توسط فضاپیما "جونو"(Juno) ناسا ثبت شده است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، در روز ۲۱ دسامبر، در طول انقلاب زمستانی، چهار دوربین فضاپیما "جونو" تصاویری از فوران آتشفشانی قمر آیو سیاره مشتری ثبت کردند.
فضاپیما جونو ناسا در هفدهمین پرواز خود به سیاره مشتری موفق به ثبت این تصاویر شد.
"آیو" نام یکی از قمرهای سیاره مشتری و یکی از اقمار گالیلهای است. آیو نزدیکترین قمر از اقمار گالیلهای مشتری به این سیاره است.
این قمر از نظر اندازه اندکی بزرگتر از ماه است و با ۴۰۰ آتشفشان فعال، آیو فعالترین جرم از نظر زمینشناختی در سامانهٔ خورشیدی است. علت فعالیت آتشفشانی بیش از حد آیو انرژی و اثر جزر و مدی مشتری و سایر اقمار گالیلهای این سیاره بر این قمر است. این ماه در عین حال بالاترین چگالی را در میان قمرهای سامانه خورشیدی دارد.
با سطحی پر از حفره و لرزشهای مداوم ناشی از فورانات آتشفشانی، آیو جهنم آتشین منظومه شمسی محسوب میشود. به رغم سرمای کافی برای پوشاندن سطح قمر با لایههایی از دیاکسید گوگرد منجمد وجود دارد، این قمر داخلی بزرگ مشتری، آتشفشانیترین دنیای شناخته شده منظومه شمسی است.
این تصاویر میتواند منجر به درک جدیدی از تعامل سیاره گازی مشتری با قمرهای آن شود. مشتری حداقل دارای ۷۹ قمر است که ۱۶ ماه آن قطری بیش از ۱۰ کیلومتر دارند. چهار ماه از بزرگترین ماههای مشتری به ترتیب دوری از این سیاره عبارتند از: آیو، اروپا، گانیمد و کالیستو. این چهار قمر را ماههای گالیلهای مینامند. زیرا ستارهشناس ایتالیایی گالیلئو گالیله آنها را در سال ۱۶۱۰ به وسیله نخستین تلسکوپ پیدا کرد.
فضاپیما جونو نخستین تصاویر خود را پیش از اینکه آیو وارد سایه مشتری شود، در ۲۱ دسامبر در ساعت ۱۲:۰۰، ۱۲:۱۵ و ۱۲:۲۰ به وقت "ساعت هماهنگ جهانی"(UTC) ثبت کرد.