نشست تخصصی بررسی توسعه نجوم و هوا فضا از منظر علوم دینی با حضور رئیس سازمان فضایی ایران جناب آقای دکتر براری در محل سالن همایش های مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی برگزار گردید.
در ابتدای جلسه جناب آقای مهندس محمد صالح نجف مدیر مرکز گزارشی از روند این نشست و اهداف آن ارائه داد. وی ضمن اشاره به نگاه کاربردی جناب آقای دکتر براری گفت: امیدواریم این نشست ها ادامه پیدا کند و بتوانیم نشست های تخصصی تری را برنامه ریزی کنیم.
مدیر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی در ادامه بیان داشت :در سند جامع کشور برنامه هوافضا و نجوم جایگاه خاصی دارد و ما می توانیم در این زمینه همکاریهای بسیار کاربردی داشته باشیم.
ایشان راجع به اهمیت علم نجوم گفت: علم نجوم و مباحث نجومی در بسیاری از مسائل دینی کاربرد دارد و در دین اسلام از صوم و صلاه تا دیات و طلاق ارتباط نزدیکی با نجوم وجود دارد.
آقای نجف افزود: ما طرحی داریم که با کمک قوه قضائیه در یک دوره بیست ساله موضوع قمر در عقرب و تاثیر آن بر طلاق را مورد بررسی قرار می دهد.
در ادامه جناب دکتر براری معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران به ایراد سخنرانی پرداخت، وی گفت: امروزه فضا یک فرصت برای توسعه کشورهاست و برای حل چالش های زیست محیطی جهان، نیاز به یک راهکار جهانی داریم و فضا و فناوری فناوری ظرفیتی برای کمک به این چالش های بشر است.
دکتر براری ضمن اشاره به افتخارات تاریخی ایرانیان در علوم مختلف افزود: جای مباهات دارد که دانشمندان ایرانی به عنوان پیشتازان حوزه فناوری فضایی نقش کلیدی در پیشرفت این فناوری در دنیا و خدمت به بشریت داشته اند. به عنوان مثال خوارزمی در ۱۲۰۰ سال پیش با پایه گذاری دانش جبر و تولید دقیق ترین نقشه جهان در زمان خود، ابوریحان بیرونی در ۱۰۰۰ سال پیش با محاسبه قطر کره زمین و محاسبه طول و عرض جغرافیایی از طریق ستارگان، خیام در ۹۰۰ سال پیش با احیای تقویم شمسی و محاسبه زمان دقیق نوروز و خواجه نصیرالدین طوسی در حدود ۸۰۰ سال پیش با تاسیس رصدخانه مراغه به عنوان یک دانشگاه و مرکز تحقیقاتی به دنیا و بشریت خدمت کرده اند.
وی که در حضور اساتید نجوم سحبت می نمودند، گفتند: همواره دانشمندان ایرانی در کاربردهای فضا سرآمد بوده اند و در تلاش هستیم تا این اقتدار علمی هزار ساله را حفظ نماییم.
معاون وزیر ارتباطات ضمن تشکر از فعالیت های ارزشمند انجام شده در حوزه ترویج و آموزش در مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی قم افزود: امروزه نیاز داریم ترویج دانش فضایی و کاربردهای آن را در کشور نهادینه نماییم و بسیار علاقمندیم که مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی قم تبدیل به مرکز تولید محتوای نجومی شود.
رئیس سازمان فضایی ایران ابراز امیدواری کرد: همکاری بین تمام رصدخانه های کشور و شبکه سازی آن ها یکی از برنامه هایی است که در حوزه نجوم دنبال می کنیم و امیدواریم این مراکز علاوه بر تولید محتوای علمی و کشف و رهگیری اجرام، به تولید محتوای مناسب برای ترویج و معرفی کاربردها و خدمات فناوری فضایی در بین اقشار مختلف جامعه بپردازند.
در ادامه اساتید و کارشناسان حوزوی به ارائه دیدگاهها و طرح های خود در زمینه همکاری فی مابینسازمان فضایی و مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی، مطالبی ارائه داشتند و دغدغه ها و راهکارهی خود را بیان نمودند.