1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
402 | اخبار | 1384/12/18 661 | چاپ

مدارگرد اکتشافی مریخ تا ساعاتی دیگر به مدار تعیین شده می‌رسد ـ 18

فضاپیمای «مدارگرد کاوشگر مریخ» (MRO) روز جمعه به مدار تعیین شده بر فراز سیاره سرخ می‌رسد تا ماموریتش را برای بررسی ترکیب شیمیایی مریخ و جست‌و‌جوی آب و یخ در لایه های زیرین سطح آن آغاز کند.
به گزارش سرویس «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، «مدارگرد کاوشگر مریخ» ناسا در حال حاضر، با فعال کردن متوالی سیستم‌های هدایتیش که برای رساندن فضاپیما به مدار تعیین شده، طراحی شده‌اند، آخرین مراحل نزدیک شدن به سیاره سرخ را سپری می‌کند.
این مرحله از ماموریت MRO از روز سه‌شنبه آغاز شده و با آتش کردن پرتابگرهای فضاپیما به مدت 27 دقیقه در روز جمعه به اوج خود می‌رسد تا این مدارگرد اکتشافی با سرعتی حدود 5 هزار متر بر ثانیه (11 هزار مایل بر ساعت) در گرداگرد مریخ بچرخد.
ناظران ماموریت در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنای کالیفرنیا و سیستم‌های فضایی Lockheed Martin در «دنور» این مراتحل با دقت کنترل می‌کنند.
فضاپیمای «کاوشگر مدارگرد مریخ»(MRO)، دوازدهم اوت 2005 میلادی به فضا پرتاب شد.
با در مدار قرار گرفتن MRO اطلاعات ما از نزدیک ترین همسایه‌مان در منظومه شمسی افزایش خواهد یافت.
تاکنون تلاش های زیادی برای کاوش مریخ و پی بردن امکان حیات بر روی انجام شده است که ارسال مریخ‌نوردان دوقلوی «روح» و «فرصت» ناسا از موفق ترین این تلاش ها بوده است.
مدار گرد اکتشافی مریخ به شش نوع ابزار پژوهشی برای کاوش لایه های سطحی تا قسمت های فوقانی جو سیاره سرخ مجهز است که در میان این ابزار آلات، تلسکوپ بسیار قدرتمند و دقیقی وجود دارد که توانایی ثبت عوارض سطحی مریخ به بزرگ نمایی یک میز تحریر را دارا می باشد.
همچنین در این ماموریت، کاوش هایی برای جستجوی آب نیز صورت می‌گیرد.حساسیت این ابزار ها به حدی است که دانشمندان در نظر دارند ، آثار احتمالی آب در زیر خاک این سیاره را نیز جستجو کنند. مدارگرد سطح سیاره را نیز از نظر تغییرات جوی و دمایی و همچنین هواشناسی بررسی خواهد کرد.
دکتر فیروز نادری، معاون ایرانی آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا می‌گوید هدف از ماموریت «کاوشگر مدارگرد مریخ» کاوش سطح این سیاره به وسیله وسایل «سنجش از راه دور» است.
وی خاطرنشان کرد: سفینه‌هایی که به سوی مریخ ارسال می شوند، برای بررسی این سیاره بر روی سطح آن می‌نشینند یا با قرار گرفتن در مدار آن به شناسایی مریخ می‌پردازند.
او گفت: سفینه های مریخ نوردی که بر روی این سیاره می نشینند، برد کمی دارند و تنها سطح محدودی ازاین سیاره را کاوش می کنند. در حالی که کاوشگرهایی که در مدار مریخ قرار می‌گیرند با استفاده از امکانات «سنجش از راه دور» به شناسایی کل سطح این سیاره می‌پردازند.
MRO شش ابزار بسیار قوی «سنجش از راه دور» دارد که به وسیله آنها ترکیب شیمیایی سطح مریخ و وجود آب و یخ درسطوح زیرین آن را بررسی می‌کند.
این فضاپیما همچنین قرار است بهترین محل فرود مریخ نورد بعدی درسال 2009 میلادی را شناسایی کند.
به گفته دکتر نادری فضاپیمای «مدارگرد مریخ» به دلیل وزن بالای ابزارهای علمی، سوخت کمی را با خود حمل می‌کند؛ بنابراین برای قرار گرفتن این سفینه در مدار مناسب از نیروی جاذبه سیاره مریخ استفاده می‌شود که به همین دلیل، MRO ابتدا در یک مدار دور قرار می‌گیرد که فاصله زیاد این مدار از سطح مریخ ماموریت های شناسایی را غیر ممکن می‌کند.
دکتر نادری خاطر نشان کرد: به تدریج طی شش ماه، کاوشگر به دلیل جاذبه مریخ و اصطکاک با جو این سیاره، در یک مدار 400 کیلومتری از سطح آن قرار خواهد گرفت.
مدت ماموریت علمی مدارگرد مریخ دو سال پیش‌بینی شده و پس از آن نیز این سفینه به مدت دو سال به انتقال پیام های مخابراتی سایر فضاپیماهایی که بر سطح مریخ فرود آمده‌اند، خواهد پرداخت.