1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
4000 | واحد خبر مركز | 1396/09/29 1431 | چاپ

مریخ وارونه از زاویه دید مدارگرد "مارس اکسپرس"

مدارگرد "مارس اکسپرس " در آخرین تصاویر ارسالی خود، چشم‌انداز وارونه‌ای از سیاره مریخ ارائه داد.

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا و به نقل از گیزمگ، مدارگرد "مارس اکسپرس" (Mars Express) اکنون نزدیک به 14 سال است که به دور سیاره سرخ‌رنگ (مریخ) می‌چرخد و به طور ثابت، تصاویر خارق‌العاده و داده‌های ارزشمند علمی ارسال می‌کند. تازه‌ ترین تصویر ارسالی این مداگرد که اخیرا توسط آژانس فضایی اروپا منتشر شده در 19 ژوئن سال 2017 گرفته شده و چشم‌انداز نادری به شکل وارونه و با زاویه باز از مریخ به همراه قطب شمالی یخی در قسمت پایین آن نشان می‌دهد.

"مارس اکسپرس"، اولین ماموریت میان‌سیاره‌ای آژانس فضایی اروپا بود. این مدارگرد علاوه بر مدارگردی، یک "سطح‌نشین" به نام "بیگل 2" (Beagle 2) را حمل می‌کرد که متاسفانه با موفقیت به سطح مریخ نرسید و گم شدن آن رسما در فوریه سال 2004 اعلام شد.

در طول یک دهه بعد، ناسا "بیگل 2" را روی سطح مریخ پیدا کرد و مشخص شد که این سطح‌نشین در حقیقت با موفقیت به سطح مریخ رسیده ولی در مستقر کردن پنل‌های خورشیدی خود ناموفق بوده است.

از سوی دیگر این مدارگرد سالها تصاویری عالی از مریخ را با موفقیت ارسال می‌کرده است. اگرچه در فضا هیچ جهت مشخصی وجود ندارد، قطب شمال سیارات معمولا در قسمت بالا و قطب جنوب در قسمت پایین نشان داده می‌شوند، اما این تصویر جدید با زاویه باز به ما یک چشم‌انداز "وارونه" با خط استوا در قسمت بالا و قطب شمال در قسمت پایین را ارائه می‌دهد.

این تصویر با یک دوربین استریو با وضوح بالا هنگام حرکت مدارگرد از شمال به جنوب در 19 ژوئن گرفته شده است.

این تصویر علاوه بر ارائه یک عکس زیبا از راس قطب شمال مریخ، یکی از آتشفشان‌های بزرگ این سیاره را مشخص می‌کند. در قسمتی از این تصویر می‌توان بزرگترین آتشفشان مریخ را کنار منطقه‌ای با قطر 1000 کیلومتر دید. اگر از زاویه دید بالای "کوه آلبا"(Alba Mons) نگاه کنیم، با کوه آتشفشانی "آسکریوس"(Ascraeus Mons) دومین آتشفشان بلند این سیاره با قله‌ای که تا ارتفاع 15 کیلومتر از ابر پوشیده شده است، مواجه می‌شویم.