1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
3757 | واحد خبر مركز | 1396/02/13 1146 | چاپ

شناسایی عظیم‌­ترین موج کیهانی توسط ناسا

دانشمندان عظیم­‌ترین موج کیهانی را که اندازه آن دو برابر کهکشان راه شیری است، شناسایی کردند.

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا به نقل از گیزمگ، این موج از میان ابر گازی بی­‌نهایت داغ در خوشه پرسئوس عبور می­‌کند و عرض آن 200 هزار سال نوری گزارش شده است.  

موج مزبور شکل انحنادار و دورانی دارد و یک موج کلوین-هلمهولتز خوانده می­‌شود. چنین موجی، وقتی دو مایع در حال جریان با سرعت­‌های مختلف از کنار یکدیگر عبور می­‌کنند، ایجاد می­‌شود.

محققان با استفاده از داده­‌های «رصدخانه پرتو ایکس چاندرا» متعلق به ناسا و شبیه­‌سازی­‌های رایانه­‌ای موفق به شناسایی بزرگ­ترین موج جهان شدند. این موج در تصاویر پرتو ایکس به عنوان پدیده­‌ای موجود در ابر گازی بی­‌نهایت داغ مشاهده می­‌شود که کهکشان­‌های موجود در خوشه پرسئوس را احاطه کرده است.

شبیه­‌سازی­‌های رایانه­‌ای نشان می­‌دهند میلیاردها سال قبل، وضعیت این گاز تثبیت شده بود اما برخورد نزدیک آن با یک خوشه کهکشانی کوچک و در حال عبور، تعادل آن را بر هم زد و گاز به شکل مارپیچی در حال انبساط در آمد.

طی چند میلیارد سال، این گاز 500 هزار سال نوری از مرکز خوشه به سمت بیرون گسترش یافت و امواج عظیمی را خلق کرد که می­‌توانند قبل از ناپدید شدن، چند صد میلیون سال حول لبه­­‌های خوشه غلت بخورند.

پرسئوس یکی از عظیم­‌ترین خوشه­‌های کیهانی بوده که در پرتوهای ایکس شفاف­‌ترین خوشه است، بنابراین داده­‌های رصدخانه چاندرا جزئیات بی­‌سابقه­‌ای از آن در اختیار دانشمندان گذاشت.

این یافته­‌ها به منجمان درک بهتری از چگونگی شکل­‌گیری پدیده­‌هایی از این دست و تعامل آن­ها با یکدیگر ارائه می­‌دهد.

جزئیات این دستاورد علمی در Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شد.