دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی "کپلر" ناسا برای نخستین بار موفق به شناسایی سیستمهای آبوهوایی در یک سیاره گازی غولپیکر فراخوشیدی شدند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا به نقل از گیزمگ، بنظر میرسد که در سیاره HAT-P-7b که ملقب به "مشتری داغ" بوده و در فاصله بیش از 1000 سال نوری از زمین قرار دارد، بادهای شدید وزیده و ابرها را روی آن جابجا میکنند.
محققان از تلسکوپ هابل برای بررسی نور منعکس شده از این سیاره که 16 برابر زمین است، استفاده کرده و چگونگی تغییر جو آن را طی یک دوره زمانی مشاهده کردند.
به گفته ستارهشناسان، HAT-P-7b یک سیاره قفل شده است و یک سمت آن همیشه به سمت ستاره میزبانش قرار دارد. انتظار میرفت که ابرها در سمت شب این سیاره همیشه وجود داشته باشند، اما آنها در سمت روز سیاره به سرعت تبخیر میشوند. این نتایج نشانگر گردش ابرها در اطراف سیاره بوسیله بادهای قوی است.
محققان متوجه شدند که درخشانترین نقطه در سیاره، موقعیت خود را تغییر میدهد که این اتفاق احتمالا به دلیل بادهای متغیر و سیستمهای توفاتی خشن میافتد. از آنجایی که این سیاره بسیار داغتر از زمین است، دانشمندان باید در مورد عناصر سازنده ابرهای صبحگاهی بخش روز HAT-P-7b با دمای 1700 درجه سانتیگراد که میتواند آهن را ذوب کند، گمانهزنی میکردند.
دو ماده احتمالی ممکن است کوراندوم و پروسکایت باشند. کوراندوم یا سنگ سنباده، مادهای معدنی است که در زمین باعث ایجاد یاقوت و یاقوت کبود میشود و احتمالا عامل رنگی بودن ابرهای روی سیاره است.
پروسکایت نیز در زمین برای اشکال بلوری جامدش شناخته شده و در نسل جدید فناوری سلولهای خورشیدی استفاده میشود.
ستارهشناسان امیدوارند با پرتاب تلسکوپهای فضایی پیشرفتهتر مانند تلسکوپ جیمز وب ناسا و رصدخانه PLATOمتعلق به آژانس فضایی اروپا بتوانند شانس بهتری در بررسی سیستمهای آبوهوایی سیارات فراخورشیدی دیگر از جمله جهانهای شبهزمینی قابل سکونت داشته باشند.
این تحقیق در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.