1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
3446 | واحد خبر مركز | 1395/01/26 1130 | چاپ

شواهدی از وجود یک سیاره فراخورشیدی در سال 1917

یک تصویر گرفته شده در سال 1917 که بر روی یک صفحه شیشه‌ای نجومی در موسسه علوم کارنگی (CIS) نگهداری می‌شود، نشان دهنده شواهدی از یک سیستم سیاره‌ای است که فراتر از خورشید قرار گرفته است.

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجوی به نقل از ایسنا، این کشف غیرمنتظره در روند بررسی یک مقاله در مورد سیستم‌های سیاره ای در اطراف ستاره کوتوله سفید که در مجله New Astronomy Reviews منتشر شده است، پدید آمد.

جی فریهی مولف این پژوهش از دانشگاه کالج لندن و جان مولکایی مدیر رصدخانه کارنگی در جستجوی یک صفحه در آرشیو کارنگی بودند که شامل یک طیف از ستاره ون مانن است.

این ستاره یک کوتوله سفید است که توسط یک ستاره شناس هلندی-آمریکایی به نام آدریان ون مانن و در سال‌های بسیار دور کشف شده است.

تصاویر طیف ستاره‌ای به منجمان قرن 19 اجازه توسعه یک سیستم برای طبقه‌بندی ستاره‌ها را داده که هنوز هم مورد استفاده ستاره شناسان است.

ستاره شناسان مدرن از ابزارهای دیجیتال برای تصویربرداری ستاره‌ها استفاده می‌کنند اما برای چندین دهه، آنها از صفحات شیشه ای عکاسی هم برای گرفتن تصاویر از آسمان و هم برای ثبت طیف ستاره ای استفاده می‌کردند.

هنگامی که فریهی این طیف را مورد بررسی قرار داد، متوجه مسائل فوق العاده‌ای شد.

طیف ستاره ون مانن موسسه کارنگی نشان دهنده حضور عناصر سنگین‌تر مانند کلسیم، منیزیم و آهن است.

ستاره شناسان اکنون می‌دانند که ستاره " ون مانن" و دیگر کوتوله‌های سفید که عناصر سنگینی در طیف خود دارند، نشان دهنده نوعی از سیستم‌های سیاره‌ای هستند که دارای حلقه‌های گسترده‌ای از بقایای سیاره سنگی است که در اتمسفر ستاره‌ای باقی مانده‌اند.

سیاراتی که به دور ستاره ون مانن و در اطراف سیستم‌های مشابه می‌چرخند هنوز مشخص نشده‌اند اما فریهی بر این باور است که گذر زمان به حل این مسئله کمک خواهد کرد.

موسسه کارنگی یکی از بزرگترین مجموعه‌های صفحات نجومی جهان با آرشیوی بوده که شامل حدود 250000 صفحه از سه رصدخانه مختلف است.