مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
34
|
اخبار |
1383/05/13
945
|
چاپ
تصویب دو ماموریت جدید «ناسا»
ناسا دو ماموریت جدید فضایی شامل پرتاب یک فضاپیما به مشتری و اعزام ماهنشینی که نمونههایی را از قطب جنوب ماه به زمین بیاورد را در دستور کار خود قرار داد.
به گزارش سرویس «فناوری استراتژیک» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) از ماهنامه «نجوم»، ناسا به تازگی از تصویب دو پیشنهاد مطالعاتی در برنامههای آینده فضایی این آژانس خبر داد.
این دو پیشنهاد یکی مربوط به سفر یک «ماهنشین» روبوتیک در یکی از دهانه های قطب جنوب ماه و تهیه کردن نمونه و بازگرداندن آنها به زمین است و دیگری ماموریتی است که طی آن یک مدارگرد به سراغ غول منظومه شمسی خواهد رفت و در آنجا در مداری که از دو قطب سیاره می گذرد، شروع به مطالعه دقیق مشتری خواهد کرد. این دو ماموریت از میان هفت پیشنهادی که در سال 2004 در ناسا به عنوان طرحهای مطالعاتی آینده این سازمان در برنامه ای موسوم به «مرزهای جدید» ثبت شده بودند، به عنوان ارزشمندترین طرحهای علمی برگزیده شدند.
مقامات ناسا میگویند اگر چه این انتخاب بسیار سخت بود، اما بعد از بررسیهای دقیق و با توجه به اینکه دستاوردهای جدید این ماموریتها در راستای کاوشهای ناسا در منظومه شمسی و پاسخ به این سوال که «ما در کجای جهان قرار گرفتهایم» است، چنین تصمیمی گرفته شد.
هم اکنون به هر کدام از این دو طرح، بودجهای بالغ بر یک میلیون و 200 هزار دلار برای پروژه مطالعاتی هفت ماهه اختصاص داده شده است.
این مطالعات شامل امکان عملی شدن هر کدام از آنها با توجه به هزینه مالی، مدیریت طرح و برنامه های فنی است. در این مطالعات میزان تاثیر این دو ماموریت بر روی توسعه یافته های آموزشی و دخالت صنایع کوچک در آنها نیز بطور جدی در نظر گرفته خواهد شد.
جزییاتی که در نتیجه این مطالعات به دست خواهد آمد به ناسا کمک خواهد کرد تا در اردیبهشت ماه سال آینده از میان آن دو، یکی را برای عملیاتی شدن و اختصاص بودجه انتخاب کند. ماموریتی که انتخاب شود می بایست حداکثر تا پیش از خرداد ماه سال 1389 (پایان ژوئن 2010) آماده پرتاب شده باشد و حداکثر بودجه آن نیز تا سقف 700 میلیون دلار خواهد بود.
به گزارش ایسنا، نخستین طرح تصویب شده «مون رایز» (طلوع ماه) نام دارد که دربردارنده دو ماهنورد دوقلو خواهد بود. این دو در منطقهای در نزدیکی قطب جنوب ماه به کاوش و نمونه برداری خواهند پرداخت. تصور میشود، منطقه پیشنهادی برای کاوش «طلوع ماه» از موادی تشکیل شده باشد که در زیر پوشش سطحی ماه پنهان بوده اند. این دو ماهنورد بیش از دو کیلوگرم از خاکهای آن منطقه را درون مخزنی به زمین باز خواهند گرداند.
ماموریت دوم «جونو» نام دارد. برای این ماموریت، فضاپیمایی با ابزار بسیار پیشرفته پیشنهاد شده است که در یک مدار تقریبا قطبی، سیاره مشتری را دور خواهند زد.«جونو» در آنجا به دنبال وجود هستهای سنگی - یخی خواهد بود. در این ماموریت همچنین میزان آب و آمونیای موجود در جو سیاره اندازهگیری خواهد شد و بر روی تغییرات و عمق بادهای درون جو که نمایه بیرونی سیاره را تشکیل میدهند، مطالعه می شود. بررسی منشاء میدان مغناطیسی مشتری و کاوش در «مگنتوسفر» قطبی سیاره نیز از دیگر برنامههای «جونو» خواهد بود.
برنامه «مرزهای تازه» به منظور ایجاد فرصتهایی برای تهیه و پشتیبانی از تعداد زیادی ماموریتهای کلاس متوسط طراحی شده است. تعیین اولویتهای این ماموریتها که در اقصی نقاط منظومه شمسی به جستجو و کاوش خواهند پرداخت، از دیگر وظایف این برنامه است.
------
Isna.ir