مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
329
|
اخبار |
1384/09/15
1735
|
چاپ
«آذر اندامی» نخستیـن نام ایـرانی در سیـاره زهـره مروری بر زندگی پزشک و پژوهشگر نامآور ایرانی ـ 15
نام زنده یاد «آذر اندامی» - پزشک و پژوهشگر - به عنوان تنها زن ایرانی در میان 997 زن مشهور جهان بر سیاره «زهره» ثبت شده است.
به گزارش خبرنگار «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، انجمن بینالمللی نجوم AIU که از سال 1919 تا کنون پیشگام نامگذاری در سیارات بوده است در سال 1371 یکی از گودالهای سیاره زهره را به قطر 30 کیلومتر در طول جغرافیایی 55/26 و عرض جغرافیایی 45/17 این سیاره به پاس تلاشهای علمی دکتر اندامی به نام وی نامگذاری کرده است.
ماهواره اکتشافی «ماژلان» در سال 1990 اقدام به نقشه برداری سیاره زهره ( ناهید یا ونوس ) کرده و 80 درصد از سطح این سیاره را بررسی کرد. متعاقب این ماموریت فضایی، AIU نسبت به نامگذاری نقطه های موجود در سطح سیاره ونوس اقدام کرد و با توجه به نام مونث این سیاره (ونوس یا زهره) مقرر شد که این محلها به نام زنان نام دار جهان که در قید حیات نبودند، نامیده شود.
دراین نامگذاری برای حفرههایی با قطر کمتر از 20 کیلومتر نام های عام مونث به صورت موقتی گرفته شد. افزون بر آن نام حفره هایی با قطر بیشتر از20 کیلومتر به صورت نام های همیشگی در نظر گرفته شد که یکی از این عوارض به قطر 30 کیلومترکه یک قلعه مرکزی هم دارد به یاد بود دکتر آذر اندامی از ایران به این نام ثبت شد.
دکتر آذر اندامی که متولد سال 1305 بود، از پژوهشگران انستیتو پاستور ایران بود که تحقیقات و مقالات متعددی داشته و مدتی ریاست بخش وبا و دیفتری و بخش واکسن سازی انستیتو پاستور را برعهده داشت.
-----
Isna.ir