تازه ترين بررسي هاي فضايي درباره احتمال وجود آب در مريخ تا حدي براي علاقمندان به اين کشف نااميد کننده است زيرا گفته مي شود شيارهاي شناسايي شده در اين سياره ناشي از آب نيستند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاي فلکي نجومي به نقل از خبرگزاري مهر، چند ماه پس از آنکه دانشمندان از شناسايي قوي ترين شواهد درخصوص وجود آب مايع در مريخ خبر دادند اکنون نتايج مطالعه اي منتشر شده که نشان مي دهد حداقل اثري از مايع حيات در دره ها و شيارهاي شناسايي شده سياره سرخ وجود ندارد.
گروهي از دانشمندان فرانسوي متوجه شده اند که شيارهاي مريخ نه به واسطه جريان داشتن آب بلکه ناشي از انباشت دي اکسيد کربن است.
تحقيقات اين دانشمندان که در نشريه «نيچر ژئوساينس» منتشر شده نشان مي دهد شيارهاي موجود در سطح سياره سرخ به احتمال فراوان متأثر از دي اکسيد کربن يخ زده يا همان يخ خشک هستند.
به عقيده آنها در طول دوره اي که به نام «زمستان مريخ» شناخته مي شود، لايه منجمدي از دي اکسيد کربن (يخ خشک) در بسياري از نواحي اين سياره شکل مي گيرد. با تصعيد لايه يخ دي اکسيد کربن، اين گاز در زير سطح به تله مي افتد و به تدريج فشار آن افزايش مي يابد.
به گفته اين دانشمندان اين گاز و نه آب مايع مي تواند علت پيدايش شيارهاي روي سطح مريخ باشد. بر روي زمين ساختارهاي مشابهي از آنها وجود دارد که به «آبکند» معروف هستند.
بعضي محققان مي گفتند اينها شواهدي از گذشته دور و مرطوب مريخ است، اما بسياري از اين شيارها در مقياسهاي زمين شناختي نسبتا جوان هستند و تعدادي هم تازه درحال شکل گيري هستند. عکسهاي ماهواره اي ناسا نشان مي دهد که گودال راسل و تپه شني عظيم آن محل تشکيل شيارهاي تازه است و با کمک همين عکس ها بود که اين دو محقق شرايط ياد شده را شبيه سازي کردند.
اين کشفيات تازه در حالي ارايه شده که اوايل امسال ناسا اعلام کرده بود تقريبا نيمي از نيم کره شمالي مريخ روزگاري مملو از اقيانوس بوده است تا آنجاکه عمق آن در برخي نواحي به ۱.۶ کيلومتر مي رسيده است.