1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
322 | اخبار | 1384/09/09 677 | چاپ

کاوشگر ژاپنی به نمونه‌برداری از سطح یک سیارک موفق شد ـ 09

دانشمندان می‌گویند یک فضاپیمای ژاپنی نخستین کاوشگری است که موفق به نمونه برداری از سطح یک سیارک می‌شود.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این کاوشگر موسوم به «هایابوسا» - معادل ژاپنی شاهین - موقتا بر سطح سیارک آیتوکاوا فرود آمد و با پرتاب یک گلوله کوچک توانست مواد سطح سیارک در محل اصابت را لق کند تا امکان جمع آوری آنها پدید آید.
دانشمندان معتقدند این کاوشگر موفق شده مواد لق شده را جمع آوری کند با این حال تنها پس از بازگشت کاوشگر به زمین در سال 2007 از این موضوع مطمئن خواهند شد.
دانشمندان در گذشته مواد جمع آوری شده از سطح ماه را تجزیه و تحلیل کرده‌اند، اما سیارک ها می‌توانند حاوی مواد به جا مانده از دوران تولد منظومه شمسی باشند.
دانشمندان آژانس اکتشافات فضایی ژاپن، ژاکسا، تایید کردند که هایابوسا برای چند ثانیه در تماس با سطح آیتوکاوا قرار گرفته است.
این سیارک هم اکنون در فاصله 290 میلیون کیلومتری زمین قرار دارد و دانشمندان فرود هایابوسا بر آن را به فرود یک جامبو جت در یک دره عمیق و ناهموار تشبیه کردند.
کاوشگر یک گلوله کوچک فلزی را به سوی سطح سیارک شلیک کرد و ظاهرا موفق به جمع آوری مواد غبارآلود سطح آن شد.
کیوتاکا یاشیرو، از سخنگویان ژاکسا، گفت: به نظر می‌رسد فرآیند نمونه برداری به خوبی انجام شده باشد.
این خبر پس از بروز یک رشته مشکلات برای فضاپیمای ژاپنی اعلام می‌شود.
یکشنبه گذشته، هایابوسا، برای نخستین بار بر این سیارک که دارای گردشی محوری است فرود آمد اما در پی قطع تماس موقتی با زمین از نمونه برداری بازماند.
تلاشی جداگانه برای فرود آوردن یک روبات کوچک بر سطح سیارک نیز ناموفق ماند.
هایابوسا در ماه مه 2003 پرتاب شد و اوایل دسامبر باید مدار این سیارک را ترک کند و راه بازگشت به زمین را در پیش گیرد.انتظار می رود این کاوشگر در ماه ژوئن 2007 میلادی در استرالیا فرود آید.
بی‌بی‌سی در گزارشی در این زمینه می‌افزاید: معاینه و بررسی نمونه‌های جمع آوری شده از سیارک احتمالا به گشوده شدن اسرار مربوط به چگونگی شکل‌گیری اجرام سماوی کمک خواهد کرد زیرا تصور می شود سطح سیارک ها، برخلاف سطح اجرام بزرگتر مانند سیارات و اقمار آنها، در طول زمان تغییری نکرده باشد.
طول آیتوکاوا، که نامش از هیدیو آیتوکاوا، دانشمند ژاپنی برگرفته شده، 690 متر و عرض آن 300 متر است.
---------
Isna.ir