1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
313 | اخبار | 1384/08/30 688 | چاپ

تصویربرداری از سردترین نقطه جهان ـ 30

تلسکوپ فضایی هابل موفق به تصویربرداری از یک سحابی شد که به گفته دانشمندان، سردترین نقطه‌ کشف شده جهان است که دمای آن تنها یک درجه بیشتر از صفر مطلق است.
به گزارش سرویس «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این مکان، توده گازی است که در فاصله دور از ستاره‌ای که در مرحله دوم زندگی اش قرار دارد، خارج مى شود. این توده گاز که سحابی «بومرنگ» است، جزو جوانترین گروه از سحابی هاست که جزئیات آن توسط تلسکوپ فضایی هابل مشاهده شده است.
به نظر مى رسد ستاره مرده مرکزی، این گاز را با چنان سرعتی از خود خارج کرده که گاز، سرد شده و دماى آن به اندازه‌اى رسیده که حتی سردتر از اشعه زمینه‌یی کیهانی است که کل عالم را می پوشاند.
تصویر تلسکوپ هابل، سحابى سیاره‌اى جوانى را در صورت فلکی «قنطورس» نشان می دهد که پنج هزار سال نوری از ما فاصله دارد.
سحابی سیاره‌ای در اطراف یک ستاره مرکزی روشن، زمانی که ستاره در آخرین مرحله از زندگی خود گازهایی را به خارج می فرستد، شکل می گیرد.
به گزارش ایسنا، در سال 1995 منجمان دریافتند که این مکان سردترین نقطه اى است که تاکنون خارج از یک آزمایشگاه زمینى کشف شده، به طوری که دماى آن 272 - درجه سانتی‌گراد، یعنى یک درجه گرمتر از صفر مطلق است؛ حتى پرتوهاى زمینه‌یی کیهانى 270 - درجه سانتی‌گرادى هم گرمتر از این سحابى است. به این ترتیب، این سحابى تنها جرمى است که دمایى پایین تر از اشعه زمینه‌یی کیهانى دارد.
تصویر اخیر هابل، کمان‌هاى کمرنگ و میله هاى شبح مانندى را در گاز منتشر شده از سحابى مشخص مى کند. این سحابى کاملا متفاوت با دیگر انواع خود که مشاهده شده‌اند به نظر مى رسد.
محققان تصور مى کنند این توده گاز آن قدر جوان است که زمان کافى براى شکل گیرى ساختار متقارن آن وجود نداشته است. به گزارش ایسنا از سازمان زمین‌شناسی، آنها احتمال مى دهند سرماى قابل ملاحظه ابرهاى گازى، اثر هسته غیر عادى ستاره باشد.
به نظر مى‌آید این ابرها توسط باد شدیدى با سرعت 500000 کیلومتر در ثانیه که گازهاى بسیار سرد را در فاصله‌اى دور از ستاره مرکزى جا به جا مى‌کند، به وجود آمده باشد.
این ستاره مرده، هر سال مقدارى از جرم خود را به اندازه یک هزارم جرم خورشید از دست مى دهد و این فرآیند، احتمالا تا یک هزار سال ادامه دارد.
مقدار جرم از دست رفته، ده تا صد برابر بیشتر از جرمى است که در اجرام مشابه دیگر از بین مى رود.
این توسعه سریع و سرد شدن‌هاى بعدى باعث شده تا ناحیه کشف شده، سردترین منطقه از کیهان خوانده شود.
-----
Isna.ir