1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
3106 | واحد خبر مركز | 1394/07/09 1031 | چاپ

ناوبری فضایی چین در فاز سوم عملیاتی خود قرار دارد

سامانه ناوبری فضایی چین با ١٤ماهواره عملیاتی، یک ماهواره نسبتا عملیاتی و ٣ ماهواره آزمایشی در فاز سوم برنامه خود قرار دارد تا به زودی بازار موقعیت یابی و ناوبری با پوشش سراسری را در اختیار می گیرد. به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از خبرگزاری مهرعباس خاراباف، در این فاز سامانه «بیدو» به صورت دوگانه مورد استفاده قرار می‌گیرد. یک سرویس غیر نظامی با دقت ٥ متر در موقعیت کاربر، دقت دو دهم متر بر ثانیه در سرعت کاربر و دقت پنجاه نانو ثانیه در زمان را ارائه می‌کند و برای خدمات رسانی به کاربران نظامی دقت بالاتری در حد ١٠ سانتی‌متر در تعیین موقعیت فراهم می‌کند. همچنین نسل جدید سیستم بیدو از خدمات پیام کوتاه پشتیبانی می‌کند.

به جز ١٨ ماهواره فعال در مدار، ٥ ماهواره دیگر نیز در این پروژه به فضا پرتاب شده اند كه ماموریتشان به پایان رسیده است. با این حساب چین تا كنون ٢٣ ماهواره بیدو را به فضا فرستاده است.

هدف بلند مدت چین توسعه یک شبکه ناوبری ماهواره‌ای جهانی شبیه به «GPS» و «GLONASS» تا سال ٢٠٢٠ است که در نهایت شامل مجموعه‌ای از ٣٥ ماهواره، از جمله ٢٧ ماهواره در مدار میانی زمین یا MEO سه ماهواره در مدار IGSO  «مدار زمین آهنگ با زاویه مداری» و پنج ماهواره در مدار زمین ثابت یا GSO خواهد شد.

همچنین از ١٤ ماهواره عملیاتی حال حاضر، ٥ ماهواره در مدار زمین آهنگ، ۵ ماهواره در مدار زمین ثابت و ٤ ماهواره در مدار میانی زمین در حال چرخش هستند .آخرین پرتاب مربوط به سامانه ناوبری بیدو چین، حدودا دو ماه پیش با ارسال یک جفت ماهواره ناوبری با موشک ماهواره بر لانگ مارچ برای پیشبرد و تکمیل فاز سوم برنامه بوده است.

بیدو با قدرت پیش می رود

سامانه فوق پیشرفته ناوبری و موقعیت یابی فضایی چین دارای ویژگی های خاصی از جمله دقت بسیار بالا است و برای افزایش كیفیت زندگی بشر، خدمات جالب توجهی را ارائه می دهد. این سامانه در اولین فاز با سه ماهواره تنها كشور چین را تحت پوشش خدمات خود قرار می داد كه هم اكنون به بخش اعظمی از آسیا و اقیانوس آرام ارائه خدمات می كند.

در حالی‌که این کشور در حال برنامه‌ریزی برای پرتاب ماهواره‌های بیشتر این سامانه ناوبری در سال‌های آتی است، پیش‌بینی می‌شود که سیستم‌های موجود تا سال ٢٠٢٠ برای پوشش سراسری كره زمین، گردش سالانه مالی ٤٠٠ میلیارد یوانی داشته باشند.

بیدو

به راحتی می‌توان گفت از هم اکنون، بیدو بازار ناوبری و موقعیت‌یابی فضایی را تحت سلطه خود دارد و دیگر وقت خداحافظی با جی پی اس رسیده است

ناوبری فضایی امروز یكی از مورد نیازترین فناوری‌های امروزی به حساب می آید. تا آنجا كه گفته می‌شود به زودی و خیلی زودتر از زمان‌هایی كه پیش از این پیش‌بینی می‌شد، این فناوری جهان را درگیر و نیازمند خود خواهد کرد.

دیری نخواهد پایید تا در سراسر جهان بیشتر انسان‌ها برای انجام عادی‌ترین فعالیت‌های زندگی خودشان از فناوری ناوبری و موقعیت‌یابی فضایی استفاده کنند.

در مثال‌های ساده از یک زندگی معمولی می‌توان گفت از پیدا كردن مواد مورد نیاز برای آشپزی در آشپزخانه گرفته تا یافتن مناسب‌ترین و نزدیک ترین رستوران برای صرف غذا بیرون از منزل، از رانندگی در شهر تا یافتن خلوت ترین مسیرها و یا رد شدن از یک خیابان با دوچرخه یا پیاده، از جست و جو برای پیدا كردن محل زندگی یک دوست قدیمی تا انجام فعالیت‌های مشابه دیگر،  زندگی با ناوبری و موقعیت‌یابی فضایی رنگ و بوی دیگری گرفته و به زودی این تحول سراسر جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

بازار كسب و كار مربوط به ناوبری فضایی هم بسیار پر رونق است و بسیاری از خدمات بخش خصوصی و دولتی مانند فعالیت‌های عمرانی، كشاورزی، جنگل‌داری، حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی، استخراج معادن و حمل و نقل با این فناوری متحول شده‌اند. جالب توجه است که بیدو چینی نیز به شکل بسیار پیشرفته‌ای این خدمات را ارائه می‌دهد.

بازار ناوبری دست چینی ها

پروژه ناوبری فضایی چین توسط سازمان فضایی این كشور مدیریت می شود و شركت مشهور «نورینکو» به عنوان سازنده و ارتقا دهنده سامانه های زمینی بیدو است. قبل از ورود به صنعت ناوبری، کسب و کار اصلی نورینکو ساخت تانک‌های جنگی، موشک‌های پدافنند هوایی و بمب‌های انفجاری قوی برای ارتش آزادی بخش خلق چین و همچنین نیروهای مسلح کشورهای دیگر بود.

نورینکو در حال حاضر، جذب کردن شرکت‌های تجاری به سمت استفاده از بیدو را مورد هدف قرار داده است و ماه گذشته برای تبلیغ و توسعه محصولات غیرنظامی بیدو، یک شرکت تابعه در شانگهای تاسیس کرد. این شركت اكنون با بزرگترین كمپانی های جهان قرارداد ارائه خدمات دارد. ماه گذشته شرکت دولتی نورینکو، یک تفاهم‌نامه برای سرمایه‌گذاری مشترک ٢ میلیارد یوانی «٣١٣ میلیون دلار» با غول تجارت الکترونیک، Alibaba برای فراهم کردن ناوبری دقت بالای تجاری و شبکه خدمات تجزیه و تحلیل داده امضا کرد.

شرکت مشترک Norinco-Alibaba از اطلاعات مربوط به موقعیت ارائه شده توسط سیستم ناوبری ماهواره‌ای بیدو ، که سیستم هدایت توسعه یافته توسط چین با پوشش جهانی است، استفاده می کند. این شبکه‌  ٣٥ ماهواره ای برای استفاده نظامی و غیر نظامی طراحی شده است