1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
2931 | واحد خبر مركز | 1394/02/01 978 | چاپ

کهکشان‌های غول پیکری که از درون خاموش می‌شوند

منجمان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) آژانس فضایی اروپا و تلسکوپ فضایی هابل، موفق شدند چگونگی خاموش‌شدن شکل‌گیری ستارگان در کهکشان‌های دوردست را در بازه زمانی سه میلیارد سال پس از انفجار بزرگ آشکارسازی ‌کنند.

 

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا، تیم تحقیقاتی بر روی کهکشان‌های بیضوی عظیم و خاموشی موسوم به «کروی‌ها» متمرکز شد و انتظار می‌رود یافته‌های بدست‌آمده، درک دانشمندان از تکامل جهان را افزایش دهد.

 

تیم علمی بر روی 22 کهکشان دوردست با جرم 10 برابر کهکشان راه‌شیری متمرکز بود؛ تراکم ستارگان موجود در نواحی مرکزی این کهکشان‌ها، 10 برابر تزاکم ستارگان مشاهده‌شده در کهکشان راه شیری است.

 

منجمان اغلب به دلیل فقدان ستارگان جوان و شفاف و همچنین فراوانی ستارگان قرمز رنگ باستانی در این کهکشان‌ها، به آن‌ها لقب «سرخ و مرده» می‌دهند.

 

تمامی کهکشان‌های کروی مشاهده‌شده در این تحقیق، متعلق به سه میلیارد سال پس از انفجار بزرگ (Big Bang) هستند و سن تخمینی ستارگان قرمز آن‌ها نشان می‌دهد، این کهکشان‌ها 10 میلیارد سال پیش، تولید ستارگان جدید را متوقف کردند.

 

خاموشی مشاهده‌شده شکل‌گیری ستاره‌ای در این کهکشان‌ها زمانی رخ داد که بسیاری از کهکشان‌های دیگر با سرعتی 20 برابر سرعت کنونی، ستارگان را به دنیا می‌آوردند.

 

به گفته «ساندرو تاچلا» رهبر ارشد این مطالعه، این کهکشان‌های کروی مرده و عظیم، حاوی نیمی از تمامی ستارگانی هستند که جهان در طول تمامی عمرش تولید کرده است.

 

مشاهدات نشان می‌دهد، شکل‌گیری ستاره‌ای در کهکشان‌های کروی از درون خاموش می‌شود و اکثر کهکشان‌های مشاهده‌شده مدت‌ طولانی پس از متوقف‌شدن تولید ستارگان در نواحی مرکزی‌شان، به تولید ستارگان به سمت لبه‌هایشان ادامه داده‌اند.

 

یکی از نظریات موجود بر این مبناست مواد لازم برای شکل‌گیری ستارگان جدید از طریق انرژی آزادشده توسط سیاهچاله‌های فوق‌عظیم موجود در قلب این کهکشان‌ها، به سمت لبه‌های آن‌ها پخش شدند.