1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
2836 | واحد خبر مركز | 1393/12/03 709 | چاپ

کشف کهکشان کوتوله جدید در نزدیکی کهکشان راه‌شیری

دانشمندان به رهبری موسسه فناوری روچستر در نیویورک، نور کم‌سوی کهکشانی تقریبا نامرئی و غول‌پیکری به نام Galaxy X را در مجاورت کهکشان راه‌شیری یافته‌اند.

 

به گزارش سرویس علمی ایسنا، این کهکشان مرموز عمدتا از ماده تاریک تشکیل شده و پیش‌تر فقط با استفاده از کشش گرانشی عظیمش قابل‌شناسایی بود. تیم علمی به تازگی چهار ستاره جوان این کهکشان کوتوله را در فاصله 300 هزار سال نوری مشاهده کرده است.

 

این ستارگان جوان، در واقع، متغیرهای قیفاووسی هستند که منجمان از آن‌ها برای اندازه‌گیری فواصل نجومی استفاده می‌کنند. به گفته محققان، این ستارگان، دوردست‌ترین متغیرهای قیفاووسی هستند که نزدیک صفحه کهکشان راه شیری شناسایی شده‌اند.

 

ستارگان مزبور با این کهکشان کوتوله‌ مرتبط هستند و دانشمندان وجود این کهکشان را سال 2009 بر اساس تحلیل شیارهای موجود در دیسک خارجی کهکشان راه‌شیری پیش‌بینی کرده بودند. تشعشع این ستارگان متغیر قیفاووسی به تیم علمی امکان یافتن فواصل دقیق و مکان کهکشان X را داد.

 

این ستاره‌ها نمی‌توانند بخشی از کهکشان راه شیری باشند زیرا دیسک راه‌شیری در فاصله 48 هزار سال نوری به اتمام می‌رسد.

 

دانشمندان قبلا پیش‌بینی کرده بودند که علی‌رغم این که کهکشان X عمدتا از ماده تاریک تشکیل شده، دارای ستارگان تاریکی است؛ اما یافتن این ستارگان دشوار بود، زیرا کهکشان X در همان صفحه‌ای قرار دارد که دیسک کهکشان راه‌شیری قرار گرفته است.

 

کشف ستارگان متغیر قیفاووسی نشان می‌دهد شیوه یافتن مکان کهکشان‌های کوتوله متشکل از ماده تاریک، کارآمد است و این دستاورد می‌تواند به دانشمندان در یافتن اجزای تشکیل‌دهنده ماده تاریک کمک کند.

 

ذرات نامرئی موسوم به ماده تاریک، 23 درصد جرم جهان را تشکیل می‌دهند و دانشمندان تاکنون قادر به درک آن‌ها نشده‌اند. آگاهی بیشتر از کهکشان X می‌تواند گامی بزرگ در تصحیح درک جامعه علمی از چگونگی تشکیل‌شدن جهان از ماده و همچنین انفجار بزرگ (Big Bang) باشد.