محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر دستگاهی برای اندازهگیری شدت بادهای خورشیدی عرضه کردند که دقت بالایی در اندازهگیری بادهای ضعیفتر خورشیدی دارد.
علیرضا مریدی، مجری طرح در گفتوگو با خبرنگار فناوری ایسنا، بادهای خورشیدی را جریانی از ذرات یونی انرژیدار عنوان کرد که از طرف خورشید به فضا در تمام جهات ساطع میشوند و گفت: این جریان به طور دایم وجود دارد و در صورت شدت گرفتن اثراتی را در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: زمانی که شدت این بادها افزایش یابند ارتباطات رادیویی قطع میشود و در صورتی که این شدت در ناحیه x باشد موجب خارج شدن ماهواره از مدار خواهد شد از این رو پیش بینی این بادها در حوزههای مختلف حائز اهمیت است.
مریدی در این زمینه توضیح داد: علاوه بر آنکه پیش بینی این بادها در حوزههای مخابراتی بسیار مهم است در بخش کشاورزی نیز حائز اهمیت است به گونهای که با پیش بینی بادهای خورشیدی میتوان در مواقع شدت بادهای خورشیدی محصولات خاصی را کاشت.
این محقق ادامه داد: با توجه به اهمیت این دادهها اقداماتی برای اندازه گیری شدت بادهای خورشیدی شده است که تاکنون به روشهایی برای اندازه گیری شدتهای زیاد این بادها منجر شده است.
وی با بیان اینکه این روشها در زمینه اندازه گیری شدتهای زیاد بادهای خورشیدی بوده است، خاطر نشان کرد: در پروژهای که در این زمینه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر اجرایی شد اقدام به اندازه گیری بادهای خورشیدی کم شدت و بررسی اثر آن بر روی امواج رادیویی کردیم که در این راستا دستگاهی برای اندازه گیری بادهای خورشیدی ساخته شد.
وی به عملکرد این دستگاه اشاره کرد و گفت: این دستگاه برای این منظور از امواج دریافت شده از سوی ایستگاههای ماهوارهای استفاده میکند که ما در این مطالعات از دادههای ترکیه استفاده کردیم.
مریدی ادامه داد: این دستگاه با محاسبه میزان شدت بازگشت امواج قادر به اندازه گیری و ثبت شدت بادها و شرارههای خورشیدی است.
مجری طرح به نتایج بررسیهای انجام شده در زمینه اثرات بادهای خورشیدی بر امواج رادیویی اشاره کرد و اظهار داشت: نتایج به دست آمده نشان داد که این بادها اثراتی بر روی امواج رادیویی ندارد.
وی به بیان اهمیت یافتههای این مطالعات پرداخت و گفت: دقت این دستگاه به حدی است که قادر به اندازه گیری شدتهای کم بادهای خورشیدی است.