1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
2800 | واحد خبر مركز | 1393/11/09 838 | چاپ

کاوشگر فضايي در جوار پلوتون

کاوشگر فضايي نيو هورايزنز 9سال پس از آغاز سفر طولاني خود و طي مسير 4.8 ميليارد کيلومتري به پلوتون نزديک شد.

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از خبرگزاري آريا،  کاوشگر نيو هورايزنز 15 ژانويه فعاليت هاي اکتشافي خود را براي مطالعه پلوتون در فاصله 260 ميليون کيلومتري آغاز خواهد کرد؛ اين کاوشگر حدود 14 ژوئيه 2015 به نزديک ترين فاصله از اين سياره مي رسد.
اين کاوشگر اکنون از خواب زمستاني بيدار شده است تا خود را براي آغاز نخستين اکتشاف اين سياره کوتوله و قمر آن موسوم به شارن (Charon) آماده کند.
آليس بومن، مسئول مأموريت اين کاوشگر در لابراتوار فيزيک دانشگاه جان هاپکينز گفت : « اين کاوشگر که در سکوت بيش از چهار ميليارد کيلومتر را در اعماق فضا طي کرده است، شامگاه شنبه به نزديکي پلوتون رسيد و اکنون در شرايط خوبي قرار دارد و زمان آن رسيده است که کار خود را آغاز کند.»
کاوشگر فضايي  نيو هورايزنز از هنگام پرتاب در ژانويه 2006، هزار و 873 روز يعني حدود دو سوم کل اين سفر 9 ساله را در خواب زمستاني (استندباي) بوده است. اين حالت آماده باش امکان حفظ قطعات الکترونيکي، مدارهاي الکتريکي و همچنين سيستم هاي داخل اين کاوشگر را فراهم مي آورد.
 نيو هورايزنز از آغاز سفر خود در مجموع 18 فاز خواب زمستاني داشته است که طولاني ترين آن 202 روز طول کشيد. آخرين خواب زمستاني اين کاوشگر تنها 99 روز بود.
کامپيوتر مرکزيِ افق هايِ نو به طور مرتب وضعيت عملکرد اين کاوشگر را ارزيابي کرده و هر هفته پيامي در اين رابطه به زمين مي‌فرستد که چهار ساعت بعد به مقصد مي رسد.
 نيو هورايزنز قرار است به رغم نور کم موجود در سطح اين سياره کوتوله و قمر آن، اطلاعاتي را درباره ژئولوژي اين دو جرم آسماني به دست آورد و يک نقشه توپوگرافي از آن تهيه کند.
هفت دستگاه از جمله اسپکترومتر (طيف سنج) هاي تصاوير مادون قرمز و ماوراي بنفش، دو دوربين از جمله يک دوربين تلسکوپيک داراي وضوح تصوير بالا، دو طيف سنج جرمي و يک آشکارساز غبارهاي فضايي در داخل اين فضاپيما تعبيه شده است
اين کاوشگر انرژي خود را تنها از يک ژنراتور ترموالکتريک تأمين مي کند و با برق کمتر از دو لامپ 100 واتي کار مي کند.
جو اطراف سياره پلوتون (که در سال 1988 کشف شده است) به گونه‌اي است که قرار گرفتن در مدار اين سياره را غيرممکن مي سازد بنابراين، اين کاوشگر مجبور است با فاصله بر آن نظارت داشته باشد.
اين کاوشگر به محض آنکه به مأموريت خود درباره نظارت بر  پلوتون و قمر شارن پايان دهد، احتمالا به سفرش ادامه داده و به ديگر اجرام کمربند کايپر (Kuiper) نزديک خواهد شد.
گروه دانشمندان مسئول اين مأموريت، به کمک تلسکوپ فضايي هابل، سه جرم جالب را با قطر بين 25 تا 55 کيلومتر در حدود يک و نيم ميليارد کيلومتري پلوتون شناسايي کرده اند.
پلوتون با دو هزار و 300 کيلومتر قطر، از ماه ما کوچکتر است و جرم آن 500 برابر کوچکتر از جرم زمين است. پلوتون پنج قمر دارد و هر 247.7 سال يک بار به دور خورشيد مي گردد.
اتحاديه بين المللي ستاره شناسي در سال 2006 ، با توجه به اندازه کوچک پلوتون، آن را از رده سيارات خارج کرد و در گروه سياره هاي کوتوله قرار داد. منظومه شمسي اکنون هشت سياره دارد.