1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
2725 | واحد خبر مركز | 1393/10/16 751 | چاپ

مهمترین رخدادهای فضانوردی ۲۰۱۴

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از خبرگزاری دانشجو، همزمان با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال 2014، برخی از رخدادهای مهم فضانوردی امسال معرفی شدند.

 

بررسی کهکشان راه شیری، ارسال اطلاعات آب‌و‌هوایی درباره کره زمین، تاسیس رصدخانه در شیلی، خطا در جاگذاری ماهواره‌های مسیریاب، نشست بر سطح چوری و انفجار محموله فضایی از مهمترین رخدادهای فضایی در سال 2014 بودند.

 

11 رخداد مهم فضانوردی سال ۲۰۱۴ به شرح زیر است:

 

بررسی کهکشان راه شیری

در هشتم ژانویه سال ۲۰۱۴ فضاپیمای «گایا» وابسته به آژانس فضایی اروپا به سوی مقصدش در نقطه‌ «لاگرانژ» پرتاب شد؛ نقطه‌ای که حدود 1.5 میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد. این فضاپیما 5 سال در فضا می‌ماند و از آنجا کهکشان راه شیری را اندازه‌گیری و نقشه حدود یک میلیارد ستاره را ثبت می‌کند که این موضوع یکی از مهمترین رخدادهای فضایی سال2014 بود.

 

نزدیک شدن «رزتا» به خورشید

در بیستم ژانویه سال ۲۰۱۴ بزرگ‌ترین ماجراجویی تاریخ که از مهممترین رویدادهای فضایی بود در فضا آغاز شد. فضاپیمای «رزتا» که ۹۵۷ روز در اعماق فضا به خواب فرو رفته بود، بیدار شد. این کاوشگر رباتیک در مدار حرکت خود آن‌قدر به خورشید نزدیک شده بود که پنل‌های خورشیدی‌اش نور کافی دریافت کنند.

 

 

نگاهی از فضا به زمین

پرتاب کاوشگر فضایی «سِنتینل» در سوم آوریل به فضا از دیگر رخدادهای سال 2014 بود. وظیفه این کاوشگر کنترل سطح زمین و ارسال اطلاعات آب‌و‌هوایی درباره کره زمین است. قرار است 5 کاوشگر دیگر از نوع سانتینل در سال‌های آتی به فضا پرتاب شوند.

 

کشف سیاره‌ای مانند زمین

کشف «کپلر-۱۸۶اف» سیاره‌ یکی دیگر از دستاوردهای فضایی امسال بود. این سیاره که حدود ۴۹۰ سال نوری با زمین فاصله دارد، اولین بار توسط تلسکوپ فضایی «کپلر» شناسایی شد. این سیاره در منطقه‌ای قرار دارد که در آن آب به صورت مایع می‌تواند وجود داشته باشد. اما این‌که در این سیاره آب وجود دارد یا نه، پرسشی است که هنوز پاسخی نیافته است.

 

 

ارسال فضاپیماهای پشتیبانی

در سال ۲۰۱۴ همچنین فضاپیماهای پشتیبانی نوع «اژدها» به سوی ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شدند. این فضاپیماها متعلق به بخش خصوصی است و زیر نظر ناسا، سازمان هوانوردی و فضایی ملی آمریکا، وسایل مورد نیاز ایستگاه فضایی بین‌المللی را تأمین می‌کند.

 

حضور در شبکه‌های اجتماعی از فضا

آلکساندر گرست، زمین‌شناس آلمانی، یکی از فضانوردانی بود که هفتم اکتبر 2014 به همراه یکی از همکاران خود  کاوشی در خارج از ایستگاه فضایی بین‌المللی را آغاز کرد. گرست 6 ماه در فضا ماند و تحقیقات علمی فراوانی انجام داد. او از فضا توسط فیس‌بوک با دوستان و هواداران‌اش در ارتباط بود و از آنجا با دانش‌آموزان هم صحبت می‌کرد.

 

 

تاسیس رصدخانه در شیلی

در نوزدهم ژوئن با انفجاری در قله یکی از کوه‌های صحرای آتاکاما در پارانال شیلی، ساخت رصدخانه‌ای با تلسکوپ عظیم اروپایی آغاز شد. صحرای آتاکاما یکی از خشک‌ترین صحراهای دنیا است. این رصدخانه زیر نظر رصدخانه جنوبی اروپا فعالیت می‌کند و دستاورد بزرگی در عرصه فضایی محسوب می‌شود.

 

خطا در جاگذاری ماهواره‌های مسیریاب گالیلئو

در بیست‌و‌سوم اوت سال ۲۰۱۴ دو ماهواره‌ی سامانه مسیریاب گالیلئو به دلیل یخ زدن سوخت موشک حامل، ۶ هزار کیلومتر پایین‌تر از مکان مقرر در فضا قرار گرفتند. البته این ماهواره‌ها از دست نرفتند. متخصصان موفق شدند آنها را راه‌اندازی کنند، هر چند مشخص نیست این ماهواره‌ها چطور در سیستم مسیریابی به کار گرفته خواهند شد.

 

انفجار محموله فضایی

سال ۲۰۱۴ سال خوبی برای شرکت «اوربیتال ساینس» نبود. فضاپیمای پشتیبانی «سیگنِس» متعلق به این شرکت کمی پس از پرتاب منفجر شد. این شرکت دومین شرکت بخش خصوصی است که مایحتاج ایستگاه فضایی بین‌المللی را تأمین می‌کند. ساکنان ایستگاه فضایی بین‌المللی با انفجار «سیگنس» با کمبودی روبرو نشدند.

 

 

نشست بر سطح چوری

از ماه اوت ۲۰۱۴ کاوشگر «رزتا» که با دنباله‌دار چوری همراه شده بود، تصاویر و اطلاعاتی از آن به زمین فرستاد. رزتا سرانجام در دوازدهم نوامبر موفق شد آزمایشگاهی به بزرگی یک دستگاه یخچال را روی چوری پیاده کند. در ابتدا اطلاعاتی از آزمایشگاه دریافت شد، اما ظاهرا به دلیل پایان انرژی فعالیت آزمایشگاه قطع شد. دانشمندان امیدوارند تابش خورشید به این توقف پایان دهد.

 

رفت و برگشت به فضا با کپسول‌های فضایی

اوریون، فضاپیمای جدید آمریکا پس از پایان پروژه شاتل است. این کپسول فضایی که به آپولویی بزرگ شباهت دارد، گفته می‌شود می‌تواند انسان را به کره ماه و حتی کره مریخ ببرد و بازگرداند. اولین پرواز آزمایشی و البته بدون سرنشین اوریون در پنجم دسامبر ۲۰۱۴ با موفقیت انجام شد.