1403/09/03 - 20 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/23
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
269 | اخبار | 1384/07/20 804 | چاپ

پرتاب دومین فضاپیمای سرنشین‌دار چین، تحکیم جایگاه این کشور در فضا (قسمت دوم)

...اما در خصوص حضور چین در فضا واکنش‌های مختلفی درسطح جهان وجود دارد.
از دیدگاه کشورهای رو به‌توسعه و جهان سوم، حضور چین درفضا می‌تواند زمینه - ساز خروج انحصار فضایی دردست ابرقدرت‌ها و نیزفراهم‌آورنده زمینه دستیابی به فناوری فضایی برای آنها باشد .
اما آمریکا و روسیه به عنوان دو قدرت فضایی ، از این که چین رابه عنوان رقیب دیگری در کنار خود در فضا می‌بینند ، خرسند نیستند، ضمن آنکه‌کشورهای غربی بویژه آمریکا نگرانند که چین با حضور در فضا توان نظامی خود را در فضا فزونی بخشیده و به نمایش بگذارد و از این فناوری در جهت ارتقای قدرت دفاعی این کشور بهره گیرد .
این در شرایطی است که چین به صراحت اعلام کرده است که حضور در فضا تنها برای اهداف صلح آمیز است و این کشور همواره از غیر نظامی بودن فضا حمایت کرده و همچنین اعتقاد دارد که جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در فضا ، کاملا در جهت منافع جهان می‌باشد .
چین می‌گوید تحت هیچ شرایطی و به هرشکلی در مسابقه تسلیحاتی فضایی شرکت نکرده و نخواهد کرد و مایل است با کشورهای جهان درزمینه استفاده صلح آمیز از فضا همکاری داشته باشد .
" ون جیا بائو " نخست وزیر چین امروز لحظاتی پس از پرتاب موفق دومین فضاپیمای سرنشین دارچین به فضا،تاکید کرد که هدف وسیاست چین استفاده صلح - آمیز از فضاست .
نخست وزیر چین ضمن حضوردرمرکز پرتاب ماهواره‌ای " جیو چوان " محل پرتاب فضاپیما، گفت که چین فن‌آوری فضایی راتوسعه داده است ، اما این اقدام صرفا برای اهداف صلح آمیز انجام می‌شود .
" ون " تاکید کرد که چین درصدد استفاده صلح آمیز از فضا و همکاری با دیگر کشورها برای توسعه علوم و فنون فضایی است.
بااین حال آمریکا و برخی کشورهای همسایه‌چین‌ازحضوراین کشوردرفضا کماکان ناخرسندند واظهارات مقامات چینی از نگرانی کشورهای غربی بویژه آمریکا نمی - کاهد، زیرا فناوری صنایع فضایی چین تماما در انحصار بخش‌های نظامی این کشور است و اصولا تحقیقات در خصوص هوا و فضا در انحصار مرکز تحقیقات ارتش چین می‌باشد .
روزنامه " ساوت چاینا مورنینگ پست " چاپ هنگ کنگ درگزارشی نوشت که اعزام فضانورد توسط چین از دستاوردهای مهم چین محسوب می‌شود واین پیشرفت‌ها در عین حال نگرانی‌هایی را برای آمریکا دربردارد، زیرا واشنگتن شاهد یک چهره جدید در ماموریت‌ها و برنامه‌های فضایی است
این روزنامه همچنین به نقل‌از " دیرک میشل " کارشناس مرکزمطالعات راهبردی وبین‌المللی آسیادرواشنگتن نوشت که‌برای مردم چین و رهبران این کشور ، حضور در فضا یک موفقیت بسیار چشمگیر محسوب می‌شود که‌مزایای تجاری ونظامی زیادی برای کشورشان به همراه خواهد داشت .
تحلیلگران اعتقاد دارند که از دیدگاه آمریکایی‌ها ، موفقیت در انجام ماموریت فضایی چین،باعث خواهد شد تا واشنگتن با یک رقیب جدی در عرصه‌های مختلف مواجه شود .
بااین حال استراتژیست‌های آمریکا می‌گویند که پرتاب فضاپیمای چینی به معنای ظهور یک قدرت جدید در میان ابرقدرت‌های فنی و علمی است و این روند توازن ماموریت‌های اکتشاف فضایی و رقابت‌های تسلیحاتی در فضارابرهم خواهد زد و این برای واشنگتن خرسندکننده نیست .
ضمن آنکه حضور فعالانه چین در فضا ، نه تنها باعث ارتقای فناوری فضایی، توسعه اطلاع رسانی کنترل از راه دور و توسعه موشک‌های حامل و سیستم‌های رایانه‌ای خواهد شد ، بلکه قدرت چین با انجام این ماموریت‌های فضایی برای پرتاب ماهواره‌های تجاری افزایش می‌یابد .
به‌اعتقاد دست‌اندرکاران برنامه‌های فضایی چین هدف پکن‌ازانجام‌ماموریت‌های استفاده بهینه از منابع غنی فضا واکتشاف فضای مامورای جو و به‌معنای توسعه فناوری فضایی و اکتشاف منابع جدیدفضایی‌است که‌تاثیرات جدی برتوسعه اقتصادی و اجتماعی چین خواهد داشت .
به علاوه برای چین این ماموریت با توسعه فناوری اطلاع رسانی، توسعه فنون پیش بینی آب و هوا ، اطلاع از وضعیت محیط زیست ، گسترش توانایی‌های چین برای مقابله با بلایای طبیعی و غیره همراه خواهد بود.
بی‌شک چین با دستیابی به فناوری فضایی‌امکان بهره‌گیری برای مقاصد نظامی را دارد ، ولی با توجه به اینکه چین درمسیر توسعه اقتصادی گام برمی دارد و حضور نظامی در فضا نیز هزینه سنگین در برخواهد داشت، لذا این کشوردستکم تا یک دهه آینده قصد حضور نظامی در فضا را ندارد .
ضمن آنکه چین با توجه به مشکلات اجتماعی چون فقر، جمعیت زیاد وخیل عظیم بیکاران ، قدرت افزایش هزینه برای اجرای برنامه‌های فضایی خود را ندارد و برای پیشبرد توسعه اقتصادی خود ، مقابله با پدیده بیکاری و فقرزدایی باید میلیاردها دلار در کشور هزینه کند و این مساله خود عامل بازدارنده‌ای برای حضور چین در یک مسابقه تسلیحاتی و نظامی فضایی خواهد بود.
بااین وصف چین درسال‌های آتی براساس برنامه‌های پیش بینی شده پروژه‌های فضایی خود را برای کاوش ماه ، اعزام ستاره شناس به فضا، پیاده کردن انسان در کره ماه ، ایجاد آزمایشگاه و ایستگاه فضایی ادامه خواهد داد.
-----
Irna.ir