1403/09/01 - 18 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/21
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
268 | اخبار | 1384/07/20 830 | چاپ

پرتاب دومین فضاپیمای سرنشین‌دار چین، تحکیم جایگاه این کشور در فضا (قسمت اول)

پرتاب موفقیت آمیز دومین فضاپیمای سرنشین دار چین موسوم به " شن جو - 6" با دو فضانورد به فضا ، گام جدید چین پس از پیوستن به باشگاه فضایی و بیانگر تحکیم حضور این کشور در فضاست .
این فضاپیما ساعت 9 صبح چهارشنبه به وقت محلی از مرکز پرتاب ماهواره ای " جیو چوان " در استان " گان سو " واقع درشمال غرب چین به فضاپرتاب شد و پس از حدود 25 دقیقه با موفقیت در مدار تعیین شده زمین قرار گرفت.
" شن جو - 6 "قرار است به مدت پنج روز درفضا ماموریت انجام دهد .
نخستین فضاپیمای سرنشین دار چین موسوم به " شن جو - 5" روز 15 اکتبرسال 2003 با یک فضانورد به فضا پرتاب شد و در جریان ماموریت 22 ساعته خود 14 بار به دور مدار زمین چرخید و سپس درمنطقه مغولستان داخلی‌درشمال چین فرود آمد .
چین که پس از یک دهه تلاش موفق شد نخستین فضاپیمای سرنشین دارخود موسوم به " شن جو - 5" را با یک فضانورد به فضا پرتاب کند، گام بعدی را محکم‌تر از قبل برداشت و دو فضانورد را برای مدت پنج روز به فضا فرستاد.
در واقع چین براساس پیشرفت‌های حاصله مبنی بر پرتاب چهارفضاپیمای بدون سرنشین و یک فضاپیمای سرنشین دار" شن جو "، فضاپیمای جدید خود را تولید و به فضا پرتاب کرد .
دانشمندان چینی و کارشناسان علوم فضایی این کشور دریک دهه گذشته زمان زیادی برای تحقیقات فنی وتوسعه فعالیت‌های فضایی، برنامه‌ریزی فنی، طراحی، پرواز سفینه با سرنشین و آزمایش‌های فنی دیگر صرف نموده‌اند .
اما دراصل چین فعالیت‌های فضایی خود را ازاواخر دهه پنجاه و اوایل دهه شصت قرن بیستم میلادی آغاز کرد و در اوایل سال 1974 موفق شد اولین ماهواره خودموسوم به "دونگ فانگ خون - 1" را با موفقیت به فضا پرتاب کند وبه عنوان پنجمین کشور پرتاب‌کننده ماهواره در جهان شناخته شود .
این کشور سال1975نیز اولین ماهواره دیسکاوری(بازگشت به زمین)را به فضا پرتاب کرد و پس از سه روز این ماهواره به زمین بازگشت و چین را در زمره سومین کشور دارای فن آوری ماهواری دیسکاوری درجهان قرار داد.
چین درمدت سه دهه موفق شد بیش از 50 ماهواره را در 15 نوع وبا کارکردهای مختلف طراحی و بسازد و در سال 1979 اولین کشتی اقیانوس پیمای کنترل فضایی را با نام " یوان وانگ - 1" مورد بهره‌برداری قرار داد و به چهارمین کشور دارای چنین کشتی در جهان پیوست .
دراصل دستاوردهای فضایی چین حاصل تلاش‌های سخت یک دهه گذشته این کشور برای پیشبرد برنامه فضایی و توسعه علوم و فنون فضایی بود و این کشور قصد دارد به تدریج با کاهش فاصله خود با کشورهای روسیه و آمریکا به یک قدرت بزرگ فضایی در جهان تبدیل شود.
اعزام فضانورد موجب شده است تا چین نیز در ردیف سه کشورقدرتمند فضایی قرار گیرد و اکنون این کشور با پرتاب موفق " شن جو 6" گامی بلند برای تسخیر قله علوم و فنون فضایی برداشت .
چین برنامه ورود به فضا رادرسال 1992آغازکرد وتاکنون چند میلیارد دلار در این زمینه هزینه کرده است و درصدد توسعه برنامه فضایی خود برای ایجاد یک آزمایشگاه‌دایمی درفضا و کاوش درماه در سالهای آینده می‌باشد .
به گفته " سون لای یان " رییس اداره فضانوردی ملی چین پس از پرتاب موفق دو فضاپیمای سرنشین دار به فضا توسط چین ،این کشوراکنون در اندیشه ایجاد یک آزمایشگاه دایمی درفضاوایستگاه فضایی است و پیاده شدن درفضا برنامه‌ای است که چین درصدد تحقق آن تا سال 2007 میلادی است .
همچنین چین می‌کوشد براساس پیشرفت‌های فن‌آوری دربخش فضایی، یک آزمایشگاه فضایی‌موقت را درمدارزمین قرار داده و سپس آزمایشگاه دایمی فضایی را ایجاد کند.
پرتاب فضاپیمای سرنشین دار را باید دومین مرحله از برنامه فضایی چین دانست که رسمااز سال 1992 میلادی آغاز شد .
سومین مرحله ازاین ماموریت فضایی، ایجاد آزمایشگاه دایمی فضایی و ساخت سیستم مهندسی فضایی چین است که براساس آن فضانوردان ودانشمندان می‌توانند درمحیطی بین زمین وایستگاه فضایی به اکتشافات و بررسی‌های علمی بپردازند .
" وانگ یونگ جی " طراح ارشد برنامه فضاپیمای سرنشین دارچین نیز گفت که این کشورهنوز یک ابرقدرت نیست ،اما بزرگترین کشور درحال رشد بایک میلیارد و 300 میلیون نفر جمعیت باید جایگاه خاصی در توسعه برنامه‌های فضایی‌داشته باشد .
مرکزاکتشاف ماه چین نیز سال جاری در پکن گشایش یافت و یکی از اهداف آن تحقق برنامه‌کاوش ماه در سال 2007 و ارسال وسیله متحرک به ماه تا سال 2012 میلادی و ساخت ماهواره ماه برای جمع آوری نمونه‌های تحقیقاتی از سطح ماه تا سال 2017 ‬میلادی است .
بر اساس این برنامه، انتظار می‌رود که اولین کاوشگر ماه با وزن دو تن تا سال 2007 پرتاب شده و در جریان ماموریت یکساله خود سطح ماه را اندازه- گیری کرده و اطلاعات بیشتری درباره کره ماه به زمین ارسال کند.
چین برای آن که بتواند به قدرت فضایی تبدیل شود از چند دهه قبل سرمایه -گذاری عظیمی دربخش هوا و فضاانجام داده و علاوه بر توسعه مراکز تحقیقاتی فضایی دردانشگاهها و بخش‌های نظامی و دفاعی، پایگاه‌های مهم فضایی و پرتاب ماهواره نیز دراین کشور احداث کرده است.
این کشور در مجموع دارای سه پایگاه‌اصلی پرتاب ماهواره‌ای درنقاط مختلف این کشور درمناطق " جیو چوان " ، " تای یوان " و " شی چانگ " می‌باشد.
این مراکز پرتاب ماهواره‌ای که براساس استانداردهای بین‌المللی ساخته شده‌اند، همگی در مناطق پرجمعیت چین قرار دارند و وسعت دید آنهابرای نظارت و کنترل بر مراحل پرتاب ماهواره‌ها و فضاپیماهای بدون سرنشین و فضاپیمای سرنشین دار بسیار زیاد است .
-----
Irna.ir