1403/09/13 - 1 جمادى الآخرة 1446 - 2024/12/03
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
263 | اخبار | 1384/07/18 827 | چاپ

\حیات یاب\ ویژه مریخ آزمایش شد ـ یک 18

دستگاهی که برای کشف وجود یا عدم وجود بقایای موجودات زنده در مریخ طراحی و ساخته شده است توانست با موفقیت وجود میکربهای زنده و فسیل این گونه میکربها را در یک آتشفشان یخ‌زده در قطب شمال اثبات کند.
"هانس آموندسن" از دانشگاه اسلو در نروژ به اتفاق همکارانش در طرحی موسوم به " آماز" "AMASE" که در آتشفشانی واقع در یک جزیره قطبی متعلق به نروژ دنبال می‌شود توانستند با کمک دستگاه حیات یاب در مریخ، به وجود یک اجتماع میکربی دارای ساختار پیچیده در درون این دهانه آتشفشان پی‌ببرند.
به گفته "آندرو استیل" از موسسه جئوفیزیکال لابراتوری کارنگی در واشنگتن که دانشمند اصلی گروه است، دهانه‌های آتشفشانی پوشیده از برفی که در جزیره نروژ وجود دارد مشابه دهانه‌هایی است که در مریخ می‌توان با آنها برخورد کرد.
اطلاعاتی که دو مریخ گرد در سالهای اخیر ارسال کرده‌اند این احتمال را در میان محققان تقویت کرده است که به بقایای حیات در این سیاره دست یابند.
شواهد مربوط به یک آتشفشان که به تازگی در مریخ رخ داد با این دو مریخ گرد به زمین مخابره شده است.
علاوه بر اینها اطلاعات مربوط به مقادیر زیاد آب منجمد شده و متان منجمد شده، احتمالا حکایت از وجود فعالیتهای گرمایی در زیر سطح مریخ دارد.
دستگاه حیات یاب جدید که به تازگی در منطقه قطبی نروژ مورد آزمایش قرار گرفته محفظه کوچکی است که در آن تراشه‌های حاوی ردیفهای سنجنده از پروتون‌ها جا داده شده‌اند.
این پروتیین‌ها می‌توانند مولکولهای زیستی خاص را مشخص سازند. یکی از خطرهایی که دقت این دستگاه را تهدید می‌کند آلوده شدن ابزارهای آن و از بین رفتن دقت اندازه‌گیریها و آزمایشهای صورت گرفته است.
برای جلوگیری از این خطر از مته‌هایی استفاده می‌شود که به طور دقیق استریل و عاری از میکرب شده‌اند.
گروه آماز در ماموریتی در سال 2004در منطقه‌ای ظاهرا عاری از حیات به نشانه‌هایی از موجودات زنده برخورد کردند. اما کشف جدید نخستین مورد از دستیابی به نمونه‌های حیات در دهانه یک آتشفشان یخ زده است که یک میلیون سال از عمر آن می‌گذرد.
به گفته آموندسن هیچکس انتظار نداشت در چنین محیطی به موجودات زنده برخورد کند.
"لیان بننینگ" از دانشگاه لیدز و عضو دیگر گروه گفت: به نظر می‌رسد زیست-بومهای بسیار کوچک توانسته‌اند با موفقیت خود را با شرایط بسیار سخت محیط تطبیق دهند.
بر اساس برنامه تعیین شده قرار است دستگاه حیات یاب اواخر امسال بر عرشه فضاپیمای شاتل در فضا مورد آزمایش قرار گیرد.
----
Irna.ir