1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
2523 | واحد خبر مركز | 1393/06/30 888 | چاپ

لباس فضانوردی که مانند پوست دوم عمل می‌کند

دانشمندان دانشگاه ام‌آی‌تی لباس سبک و پوست‌مانندی برای فضانوردان ارائه داده‌اند که مجهز به فنرهای کوچک است و این فنرها در واکنش به گرما منقبض می‌شوند.

 

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا، در آینده فضانوردان به جای به تن‌کردن یک لباس سنتی و تحت فشار گاز، لباسی سبک‌وزن و کش‌آمدنی به تن خواهند کرد که دارای فنرهای ریز و عضله‌مانند بوده و مانند پوست دوم عمل می‌کند. لباس به تجهیزات برق فضاپیما متصل می‌شود و این امر فنرهای آن را برای منقبض‌شدن و پیچیدن حول فضانورد نیرودهی می‌کند.

 

این لباس فشاربندی‌شده و تنگ و پوست‌مانند نه تنها از فضانورد پشتیبانی خواهد کرد بلکه آزادی بیشتری برای تفحص سیاره‌ای به او خواهد داد. برای درآوردن لباس نیز نیروی متعادلی لازم است و با اعمال این نیرو، لباس به شکل شل‌تر خود باز می‌گردد.

 

هم‌اکنون محققان دانشگاه ام‌آی‌تی گامی دیگر را برای مهندسی‌کردن لباس فضایی پوست دوم برداشته‌اند. داوا نیومن، استاد هوانوردی، فضانوردی و مهندسی سیستم‌ها در دانشگاه ام‌آی‌تی و همکارانش لباس‌های فشرده فعالی را طراحی کرده‌اند که مجهز به فنرهای کوچک بوده و این فنرها به گرما واکنش نشان می‌دهند.

 

فنرها از آلیاژ دارای حافظه شکلی (SMA) ساخته ‌شده‌اند. این نوع ماده یک شکل مهندسی‌شده را "به یاد می‌آورد" و هنگامی که خمیده می‌شود یا از شکل می‌افتد، با حرارت‌دیدن به شکل اصلی خود بازمی‌گردد.

 

تیم علمی فنرها را در سرآستین جاسازی و جریان برق را برای تولید حرارت به آن اعمال کرد. در یک دمای خاص، فنرها به شکلی که "به یاد می‌آوردند" منقبض شده و طی این فرآیند سرآستین را تنگ کردند. در آزمایش‌های بعدی دانشمندان دریافتند فشار تولیدشده توسط فنرها با فشار موردنیاز برای پشتیبانی کامل از یک فضانورد در فضا برابری می‌کرد. چالش آتی آن‌ها یافتن راهی برای تنگ نگه‌داشتن لباس اعلام شده است.

 

در حالی که محققان بیشتر بر کارکردهای این لباس در فضا تمرکز دارند، گفته می‌شود مواد و طراحی‌های به کاررفته برای تولید آن را می‌توان برای هدف‌های دیگری از جمله تولید لباس ورزش‌های و یونیفرم‌های نظامی به کار برد.

 

جزئیات این ابداع در مجله IEEE/ASME: Transactions on Mechatronics منتشر شد.