مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
225
|
اخبار |
1384/07/02
729
|
چاپ
روش تازهای برای اطفای حریق در سفینههای فضایی ابداع شد ـ 02
در فضا و در شرایط بیوزنی، کپسولهای آتش نشانی که در زمین برای خاموش کردن آتش مورد استفاده قرار میگیرند، بیفایدهاند اما یک گروه از محققان در دانشگاه جورجیای غربی نشان دادهاند که بااستفاده از انفجار صوتیمیتوان آتش را در شرایط بیوزنی خاموش کرد.
در شرایط بیوزنی که در سفینه های فضایی که به گرد زمین در گردشند برقرار است، کفهایی که از کپسولهای اطفای حریق بیرون میآید به جای آنکه در محل آتش گرفته باقی بماند و مانع از رسیدن اکسیژن به حریق شود، در همه جای سفینه پراکنده میشود.
اما محققان دانشگاه جورجیای غربی در آزمایشی بر روی زمین و در شرایط مشابه بیوزنی نشان دادند که میتوان با استفاده از یک موج صوتی به قدرت 120دسی بل و تواتر یا فرکانس 55هرتز، نور یک شمع را خاموش کرد.
این محققان هنوز نمیدانند که علت وقوع این پدیده چیست و چرا صوت می تواند شعله را خاموش کند اما احتمال میدهند که امواج صوتی موجب میشوند در اطراف شعله افت فشار ایجاد شود و این امر سبب میگردد که یا از تجمع اکسیژن در اطراف شعله کاسته شود و یا آنکه دما در اطراف شعله کم شود و این دو امر به خاموش شدن شعله کمک میکند.
البته فضانوردان برای استفاده از این فناوری نیاز به حفاظت گوشهای خود دارند زیرا 120 دسی بل معادل صدایی است که به گوش شخصی میرسد که در برابر یک بلندگوی بزرگی در یک کنسرت موسیقی پاپ ایستاده است.
گروه محققان دانشگاه جورجیای غربی در نظر دارند که سال آینده آزمایش خود را در مرکز مطالعات بیوزنی در ناسا تکرار کنند.
----
Irna.ir